Pulut Mangga

on Khamis, Mei 10, 2012

Assalamualaikum, 
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia. 

Tukar selera sikit. Kali ni hubby teringin nak makan Pulut Sibaq. Tau ke pulut sibaq tu macam mana? Pulut sibaq ni, panggilan orang utara iaitu pulut santan kukus. Bila sebut Harum Manis, pasti terbayangkan buah pelam yang baunya harum dan manis rasanya.

Trip ke Hatyai dulu, mereka sempat jamu selera dengan Pulut Pelam/ Mangga. Oleh kerana terbayangkan sedapnya makan pelam manis bersama pulut, hubby minta aku buatkan. Aku tak pernah lagi buat pulut sibaq tapi kalau pulut durian selalu la aku masak.
 Pelam Harum Manis

Pulut sibaq cukup untuk 3 orang.

Kalau Pulut Durian, pulut dimasak seperti nasi tetapi dikurangkan airnya. Pulut durian dimakan bersama buah durian, sedikit gula dan santan mentah berlainan dengan pulut sibaq.

Pulut Mangga

Kalau pulut mangga atau pulut sibaq, pulut dikukus hingga hampir masak dan dijiruskan di atasnya pekatan santan dicampur sedikit garam yang dimasak terlebih dahulu. Rasanya yang lemak masin (garam) sedap dimakan bersama pelam manis. Menu makan malam.
Ranking: 5

25 comments

10 Mei 2012 12:23 PG

ermmm terliuq dgr pulut mangga walopun ni ler 1st time dgr hihi..

10 Mei 2012 3:47 PG

fuh!!!
terliur..
rasa baru je lepas makan kat hatyai hari tu..
ehehehe

10 Mei 2012 7:26 PG

pertama kali makan pulut mangga ni rasa cam pelik je..sama gak ngan makan pulut durian..tapi lepas dah rasa, tak cukup2 pulak..hehehe

10 Mei 2012 8:14 PG

Assalam Dik Iza...Akak ni memang tak suka sangat makan pulut...boleh makan tapi tak suka....tambahan kalau pulut durian sebab buah2 yang berbau Akak tak makan...kuinin, bacang,cempedak, durian dan nangka...kalau nangka muda buat gulai Akak makan pulak....back to pulut mempelam tu....tak pernah coba pun sebab selalu guna alasan tak suka pulut kan....nanti kalau MIL Akak buat..Akak nak try lah!...macam famiy MIL Akak jugak Dik Iza ni...boleh makan pulut tu as dinner! Ke Akak aje sorang yang weird kan!

10 Mei 2012 8:44 PG

W'salam...
Rugi akak tak makan, sedap-sedap buah tu akak..
Bukan akak sorang tapi ada juga saudara yang tak boleh bau durian ni..

10 Mei 2012 11:16 PG

Pertama kali dengar Pulut Mangga... mesti sedap nie...

10 Mei 2012 11:25 PG

pulut mangga walaupun dah biasa dgq tp blm penah cuba lg nih....dok selalu mkn doyan n pulut ja..tak pun cendoi pulut....huh mmg sodap !

10 Mei 2012 11:35 PG

salam

tak pernah makan lagi, tp rasanya mesti sedap sbb ada buah pelam tu ;)

10 Mei 2012 1:05 PTG

sedapnya mangga cicah sambal kicap!!!!

10 Mei 2012 3:02 PTG

waalaikumussalam sis,
looks yummy ;)

10 Mei 2012 4:18 PTG

betul ke kalau budak belum pandai bertutur makan pulut budak akan pelat atau lambat cakap lancar

10 Mei 2012 5:26 PTG

Uishhh...kalau kat utara memang popular la pulut mangga nih....:), rasanya yas tak penah makan lagi mende nih....

10 Mei 2012 6:01 PTG

pulut mangga?? errr..x penah rasa..tp rasanya..bleh terliur gak dibuatnya..lgik2 buah mangga

10 Mei 2012 6:06 PTG

selalu dengar, teringin nak try tapi belah utara je adakan.

10 Mei 2012 7:32 PTG

Ya,makanan orang utara.

10 Mei 2012 9:14 PTG

memang popular ni
dan memang sedap sangat

10 Mei 2012 9:28 PTG

pulut mangga. tak pernah rasa lagi.

10 Mei 2012 10:34 PTG

sama la..tk penah rasa..biasa makan pulut durian..

10 Mei 2012 10:53 PTG

Pulut mangga mmg power ! Kena-kena buah pelam yang manis.

10 Mei 2012 11:32 PTG

mknan org utara ni.. :)

10 Mei 2012 11:43 PTG

Salam,
baca entri sambil terliur kali ni.. :D
tak pernah pula makan pulut mangga ni

11 Mei 2012 12:41 PG

alahai terliur la pulak
mana nak cari ni :)

11 Mei 2012 12:03 PTG

Wah tidak pernah merasa pulut mangga. Nanti boleh datang ke rumah Iza buat pulut mangga. :-)

12 Mei 2012 12:30 PG

nak sikit...takk..takk.. nak banyakkkk..

18 Mei 2012 11:06 PG

Pekat betul nama nya Sibaq he3..pulut mmg sedap.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved