Sama Tapi Tak Serupa.

on Jumaat, Jun 17, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Sama tapi tak serupa. Nampak macam sama tapi tak serupa. Apa tu? Sekadar berkongsi kisah di pagi jumaat ini.

Sebenarnya baru-baru ini my hubby menghantar mak dan ayah awal-awal pagi ke stesyen bas ekspres Teluk Intan untuk pulang ke kampung (Perlis) setelah bercuti di Mekala beberapa hari dan bermalam beberapa hari di Perak. Macam biasa, my hubby mengenakan pakaian beruniform TNB kerana hari tersebut adalah hari bekerja. Selepas menghantar mak dan ayah, my hubby akan terus ke pejabat.

Ketika sampai di depan pintu bas, my hubby bertanya pada mak dan ayah tentang tiket bas. Tiba-tiba, ada seorang mamat ni menunjukkan tiket basnya pada my hubby. Ada juga yang bertanyakan pada my hubby tentang destinasi bas tersebut.




Mulanya tercengang-cengang juga kenapa ramai yang bertanyakan destinasi bas tersebut padanya. Setelah beberapa ketika, baru dia terfikir, rupanya uniform yang dipakainya hampir sama warna dengan uniform milik Transnasional. Oleh kerana ramai yang bertanyakan padanya, dengan selambanya my hubby pun menjawab, "Alor Setar, Alor Setar, ok, ok, cepat-cepat naik, bas dah nak jalan."


Kalau tak diperhatikan betul-betul, memang nampak macam uniform Transnasional. Ramai yang tidak perasan akan hal tersebut. Kebetulan pula berada di stesyen bas. Memang ramai yang menyangka si pemakai adalah kakitangan Transnasional. Yang membezakan uniform Transnasional dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) adalah pada kolar baju, cekak di pergelangan tangan dan di bawah baju yang bewarna biru kehitaman. Uniform TNB juga mempunyai logo TNB di sebelah kiri (depan) dan nama si pemakai di sebelah kanannya.
Ranking: 5

14 comments

17 Jun 2011 10:59 PG

pernah juga ... bila pakai blazer kompeni ... naik lrt ...

pelancong tanya ... tren ni ke mana, how to go bla bla bla

okay la ... perkara biasa la rasanya.

lepas tu baru perasan staff lrt pun pakai blazer sama kaler ... huhuhu. cuma diorang ada logo diorang la :P

takper .. kurang2 dah tolong pelancong datang negara kita :)

17 Jun 2011 11:07 PG

salam Azila..pasni blh la HB Azila partime kat station Teluk Intan..hihi.

17 Jun 2011 12:01 PTG

hai iza...sht ke?kandungan baik2 saja kan?miza dah semakin sarat.lum shopping apa2 kat malaysia ni,tp baju dr qatar dah beli sket2.so tggl cr lampin dan sarung tgn je kot.lain2 dah siap.

tentang uniform yg sama tak serupa tu mmg miza tak perasa pun selama ni..hihi.ye juga kan,klu dah ada dekat2 mmg keliru juga . hihi

17 Jun 2011 3:18 PTG

kire bole la tu..satu uniform ntok 2 keje...jap g keje kat tnb, ade free time keje kat trans plak...hehe

17 Jun 2011 9:08 PTG

salam..
alahai..
tersenyum saya membacanya..
salah faham selalu berlaku..
saya pun pernah kena..cuma masa
dan berlainan situasi..paling
tak di lupakan bila seorang
perempuan cantik datang dari belakang dan memeluk saya,dia ingatkan kekasihnya,nasib baik Mrs saya tak nampak dan saya pun tak bagi tahu..
:)

18 Jun 2011 1:39 PG

hehehe...kelakar lak hubby akak ni..

18 Jun 2011 10:38 PTG

Salam Iza...hehe sib baik dia tak tanya mana bus hendak ke johor ek ? hehe

20 Jun 2011 11:30 PG

@ismail
A'a, betul tu..

@♥♥azatiesayang ♥♥
Haha..part time, masa kerja byk dari masa dok kat umah, macam mana nak part time?

@Lydia Miza(Aidyl Azim)
Iza tak shopping lagi sbb tak tau nak beli baju warna apa.

@cik husna
a'a..ya la tu..hehe.

@zulkbo
W'salam..
Ya ka cik Zul? Apa reaksi isteri en Zul agaknya kalau dia tahu? Tak marah kot sebab bukannya sengaja kan.

@Wanie
hehe..

@Nine
W'salam..
A'a la kan..

20 Jun 2011 12:37 PTG

macam-macam sama tak serupa nih berlaku kan.

Latest Entri :
Berjaya Menahan Nafsu & Selamat Hari Bapa

20 Jun 2011 4:59 PTG

@eiela
Ya la, byk org byk ragamnya..

20 Jun 2011 7:42 PTG

hahaha alor star, alor star.

selamat suami akak jenis yg sporting hehe

22 Jun 2011 8:55 PG

pelik juga kan uniform hampir sama tapi yang penting image syarikat

22 Jun 2011 2:24 PTG

Memang baju hampir serupa tapi kerjanya tidak sama..hehe

23 Jun 2011 3:24 PG

kalau skali tgk mmg tak perasan,
bole menyamar juga ni..hehe
yg penting kena pandai cover line..:)

kami telah kembali ke blog lama, malware telah di buang..thanks sudi singgah..:)

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved