Luahan Perasaan: Di Mana Tempatnya?

on Khamis, Jun 23, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Setiap makhluk di dunia ini pastinya mempunyai perasaan terutamanya manusia yang sentiasa berperasaan samada marah, sedih, suka, gembira, cemburu, geram dan sebagainya. Hanya orang gila dan orang kurang akal sahaja yang mungkin tidak mempunyai apa-apa perasaan.

Di mana dan ke mana hendak anda luahkan perasaan?
Pada Ibu? Bapa? Kekasih? Isteri? Suami? Sahabat? Rakan? Jiran? Diari? atau dalam blog?

Sepanjang hidup, kita mempunyai pelbagai perasaan yang perlu diluahkan. Bagi diriku sendiri, ketika kecil, perasaan sering diluahkan pada binatang kesayangan iaitu kucing walaupun hanya komunikasi satu hala. Pada peringkat remaja atau di zaman persekolahan, ibu dan sahabat baik merupakan tempat untuk meluahkan perasaan. Apabila sudah berumahtangga, suami adalah tempat pertama tetapi jika bermasalah (marah, merajuk, kecil hati) dengan suami, di manakah tempat terbaik untuk luahkan perasaan? Biasanya Draft dalam handphone yang jadi mangsa merangkap diari peribadi kerana my hubby macam tau-tau je aku akan coretkan sesuatu di situ. Bagi aku pembacaan lebih berkesan dari percakapan kerana biasanya percakapan akan dibawa angin lalu tanpa singgah lama di minda. Tetapi jika masalah itu terlalu berat untuk ditangani, di mana lagi hendak diluahkan selain mengadu pada Yang Maha Esa.

Ada orang suka luahkan perasaan di laman sosial seperti di Facebook, Twitter atau di blog. Anda pula, bagaimana? Jom kongsikan bersama di ruangan komen.
Ranking: 5

11 comments

23 Jun 2011 4:58 PTG

halooo....we are exactly the same. if i feel stress i will text it on my phone as a draft jer la...and then i will keep reading it. and sometimes laugh sendiri. **selalunya akan berkata sendiri - apalah emo + bodohnya aku**

i think it's work. we just want to thrash it out. and then i will delete it. ukhuwah dgn suami pun terjaga (jika ada masalah dgn hubby). tiada pihak yg terasa.

i dont think we should share hal dalam kelambu in facebook or twitter or blog. my 2 cents input.

i like ur blog!! sukerrr...nanti will add in my geng blogger hokeh!

ikhlas - comeybelako.blogspot.com

23 Jun 2011 5:07 PTG

eh, sama mcm mrs.belalang...klu marah kat belalang sure d tulis penuh dlm henpon...belalang tau sgt dah.bila dia tarik muka tu, esoknya sure belalang check henpon sebab dah tau dah...

hahaha

23 Jun 2011 5:23 PTG

Klo masalah somi istri, selalunya simpan dalam hati jer. Klo masalah office.. kat blog, fb & ym lah tempatnya ☺☺

23 Jun 2011 5:28 PTG

luah kat hati jer.. huhuhu

23 Jun 2011 6:51 PTG

kekadang kat twitter.. kadang2 kat blog.. :)

23 Jun 2011 7:34 PTG

klu sedih atau merajuk ngan hubby biasanya diam je..tp klu ngan org lain biasanya luah dlm blog tp bkn secara direct la...

23 Jun 2011 10:25 PTG

x reti nk luahkan dkat sesiapa. simpan dln hati jer. tu yg tekanan darah naik ... he33

23 Jun 2011 11:06 PTG

Assalam..

Kebiasaannya seorg lelaki atau suami jarang meluahkan masalahnya pada isteri..mrk lebih suka diam dan apabila reda barulah mrk akan bercerita dgn isteri

24 Jun 2011 12:09 PG

salam..
ermmm..saya ni jenis tak suka
pendam..saya luahkan terus
pada orang yang saya tak puas
hati..

26 Jun 2011 1:06 PG

selalu luahkan kemarahan dalam bilik air..biar semuanya terkeluar dan bersemadi di situ

26 Jun 2011 6:20 PTG

suka luahankan emua diblog.rasa senang la sikit nak tulis.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved