Cara Pasang Scroll Pada List Blog (Tutorial)

on Khamis, Julai 01, 2010

Salam....

Hari ini aku cuba nak buat tutorial bagaimana cara nak pasang scroll. Contohnya seperti list blog Teratak Usang. Aku dah lupa siapa yang tanya tentang benda ni dan aku pun tak ingat dari mana aku belajar benda ni. Yang pasti, aku ambil dari blogger perempuan.



Pada sesiapa yang berminat untuk menjimatkan ruang, sila lah mencuba tutorial ni. Pada Nescafeais, thanks sebab bantu aku sejak aku bergelar blogger lagi. Ok. kembali ke tajuk asal.

Caranya:

1. Design > Edit HTML > tick expand widget templates > klik Ctrl+F dan taipkan/ cari kod ]]></b:skin>

2. Copy kod html di bawah dan paste di atas kod ]]></b:skin>

#BlogList1 .widget-content { height: 200px; overflow: auto; }

3. Edit atau gantikan BlogList1 dengan widget ID anda seperti di bawah



4. Preview dan save jika tiada apa-apa kesalahan.
Sekian....



Ranking: 5

20 comments

1 Julai 2010 6:55 PTG

terima kaseh banyak2..dah lame cari tutorial nie..

;)

1 Julai 2010 7:54 PTG

Thanks 4 da tutor...

1 Julai 2010 8:34 PTG

wah sudah advance.. ada scroll lagi heheh.. saya takde apa pun

1 Julai 2010 10:31 PTG

nana nak letak mcm ni..tp syg, wordpress xde mcm ni..huhuhu~~ :(

1 Julai 2010 11:54 PTG

ala nk wat tapi masih blur lagi camner..tolong

2 Julai 2010 9:05 PG

camner eh nk citer

yg first skali pon akak tak paham camner nk wat..

sorry, akak ni masih baru lagi dik

harap jgn mara2 akak yg slow ni ye

2 Julai 2010 11:35 PG

@irahehe
Sama-sama...

@RastaMat
Ok.

@Syafrizal
Tak buat macam mana nk ada. Dia bukan nk terkeluar sendiri.... :)

@NaNaJoe
Wordpress dah special tp blogspot tetap best.

@Adyshariz
Senang je. akak sign in blog, pastu klik kat Design dan ikuti langkah2 kat atas tu...ikut setiap step yg saya taip tu, InsyaAllah, boleh punya. Saya dulu pun tak tau apa2, belajar dan terus belajar.

2 Julai 2010 2:01 PTG

tenkiu ye..nice sharing

2 Julai 2010 3:32 PTG

salam..
tutorial yang
berguna saudara..
thanks a lot...

2 Julai 2010 4:14 PTG

leh try nih....saya copy...

2 Julai 2010 4:16 PTG

@nuriz
Ok....

@zulkbo
W'salam...
Thanks.....saya perempuan la zulkbo.hehe....

2 Julai 2010 4:18 PTG

@Alimaz-Kembara Terasing
Ok, ambik la...

2 Julai 2010 4:43 PTG

nice. owh, ni lah yg aku tgk org wt tu.
jimat space.
thanks

2 Julai 2010 5:01 PTG

@Affan Ruslan
A'a....memang jimat space,try la...

3 Julai 2010 3:15 PG

gud tutorial.. boleh guna kalu mcm ni.. thanx ya.. ;)

3 Julai 2010 8:56 PTG

@Sophia Rani
Thanks...ok =)

29 Julai 2010 12:59 PG

berjaya..thks syg...muahhhh...hepi bngt!

18 Januari 2012 10:18 PG

dah tahu sekarang :)

18 Januari 2012 1:53 PTG

Aik? macam mana boleh tau?
hehe...

4 Februari 2013 8:00 PTG

dh lama mencari akhirnya dh jumpa n dh blh thanks yer

meh la jenguk www.puteraizman.com

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved