Ada Fatwa Mengenai Facebook??? Apa pendapat anda??

on Rabu, Disember 30, 2009


Hari ni aku ada baca dalam email mengenai facebook. Sudah muncul fatwa yang berasal dari Ulama Jawa Timur bahawa Facebook diharamkan. Tentunya fatwa ini agak mengejutkan para Facebooker di tanah air. Namun sebenarnya kita harus berfikir sendiri mengapa fatwa ini bolah muncul.

Ada beberapa hal yang menyebabkan mengapa Facebook diharamkan :

Facebook boleh membuat kita mengabaikan anak, kalau yang ini suka sangat lah buat kaum ibu.




Facebook membuat kita tidak ingin meninggalkan komputer kita.




Facebook membuat kita tidak peduli keadaan sekeliling kita.




Ketagihan Facebook boleh membuat tubuh kita kurus, karena lupa makan.




Ketagihan Facebook juga boleh membuat kita jadi gemuk, kerana tak best bukak facebook tanpa ngunyah.






Ketagihan Facebook tidak mengenal usia, sampai baby pun ikut jadi Facebooker.
Ranking: 5

20 comments

30 Disember 2009 11:28 PTG

ekekekeke

kalakar!!

30 Disember 2009 11:36 PTG

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini.

Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

30 Disember 2009 11:37 PTG

kahkahkah

31 Disember 2009 2:05 PG

patut la diharam kan..
tu dah addicted sgt tu..hehe

31 Disember 2009 10:55 PG

salam kak iza..
nasib baik sy x der facebook..kalau x mau x pegi kejer kot syg nk tgglkan komputer...hehehe

31 Disember 2009 2:40 PTG

tak layan facebook...
pening!!! kan tak jadik kerja lak layan benda2 cam tu.

31 Disember 2009 2:51 PTG

@BUJANG SUSAH

Thanks..

31 Disember 2009 2:52 PTG

@~** PROFFY **~

Ya ka? tq singgah bc.

31 Disember 2009 2:53 PTG

@Hamiza

Betul..betul..betul..

31 Disember 2009 2:55 PTG

@||--||

Ya ka? kdg2 betul jgk...sbb asyik dgn komputer je...

ha ha ha.
lau camtu, sume laman sosial kene diharamkan..
termasuklah our dearest blogspot.
(:

31 Disember 2009 7:27 PTG

aku suka entry ni.terbaik la..

31 Disember 2009 11:10 PTG

baik atau buruk sebenarnye bergantung pade kite kan.... kite yang berakal bukan facebook...

ape2 pun selamat tahun baru ye..

1 Januari 2010 8:14 PG

sbb2 ker fb dharamkan??klu yang aku tau fb ni cam mcd/kepsi/intell etc la...pyumbang terbesar kpd israel...so??

1 Januari 2010 11:19 PG

@bolloqs

Aku pun pernah baca jgk ttg tu. Mmg penyumbang terbesar kpd yahudi. Apa nk dikata? Pemimpin M'sia sendiri pun syorkan Facebook jd laman soaial. Susah nk terangkan panjang lebar. Brgan kita pun byk dirintiskn oleh yahudi.

1 Januari 2010 11:42 PG

dasyat tul penangan facebook ni..huhu

1 Januari 2010 11:49 PG

uishhh
mujur x giler fesbook lagi~

1 Januari 2010 11:53 PG

macammane nak buat gadjet JOM BACA ENTRY TERKINI TU, tolong emailkan caranya

1 Januari 2010 3:23 PTG

bagi aku, facebook ni agen terbaik dalam wat bisnes, mudah cepat dan ringkas

1 Januari 2010 6:03 PTG

ya begitulah dari pada ngerjain yang negatif,.........

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved