Resepi Cheesekut

on Sabtu, Mac 22, 2014

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Hari ni, ada sikit mood rajin. Sikit je tau. Walaupun letih..pagi-pagi uruskan anak-anak, tengahari pergi ke pasar. Balik dari pasar, terus masak, makan. Bagi anak-anak tidur, keluar ke Giant pulak, cari bahan untuk buat cheese biskut.

Ni la rupa cheesekut yang aku buat. Comot sangat.


Sekarang ni resepi ni tengah popolar. Aku pun cuba try test. Macam variasi boleh buat. Aku ikut je resepi asal

Bahan:

250gm krim cheese
1/2 tin susu pekat
Sedikit susu segar
Biskut craker delux (boleh gantikan dengan biskut oreo atau apa2 biskut lain)
Nestum

Caranya;

Putar krim cheese dengan susu pekat dan sedikit susu segar agar jadi sedikit lembut. Jangan lembik sangat,nanti tak jadi. Anggaran 2-3 sudu susu segar je.

Celup biskut dalam susu segar dan susun dalam loyang. Ratakan krim cheese dan tabur nipis nestum. Ulang lagi lebih kurang 3 lapisan. Lapisan terakhir, masukkan semua krim cheese. Aku letak sedikit taburan milo dan nestum di lapisan paling atas. Sebab tu ada nampak hitam-hitam sikit.

Masukkan dalam peti sejuk semalaman. Esoknya baru boleh makan. Jadi, kita tunggu esok untuk merasai keenakannya.

Selamat mencuba.

*up date





Ranking: 5

Catat Komen

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved