Khasiat Air Tapai

on Isnin, September 10, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Di Sebelah Pantai Timur terutamanya Kelantan, mesti tak sah kalau tak buat tapai pulut untuk hidangan pada hari raya.
Walaupun aku beraya di Perlis, tapi mak mertuaku orang Kelantan. Jadi, tahun ni ada disediakan tapai sebagai pencuci mulut. Aku tolong bungkuskan je.

Di Perak juga terkenal dengan tapai ubi kayu dan tapai pulut. Hari raya tak pasti samada disediakan tapai tapi tapai boleh didapati ketika majlis perkahwinan atau kenduri kendara. Mungkin di sesetengah tempat sahaja.

Pernah aku dengar pesanan dari mamaku agar menyimpan air tapai. Bukan untuk diminum tetapi air tapai boleh dijadikan ubat. Jika seseorang terkena gigitan serangga, air tapai boleh disapukan di tempat gigitan tersebut.

Aku cuba google kalau-kalau ada terjumpa petua sebegitu malangnya tiada. Tak salah untuk mencuba.

Aku ada menyimpan air tapai tersebut untuk dibuat eksperimen (mungkin suatu hari nanti ada yang terkena gigitan serangga) tetapi belum cuba lagi petua ini. Mudah-mudahan petua ini dapat dimanfaatkan dan dikongsi bersama.
Ranking: 5

17 comments

10 September 2012 10:02 PG

Kalau di simpan lama ia akan jadi tuak aka arak.

10 September 2012 11:43 PG

tak tau pasal petua ni, boleh cuba

10 September 2012 12:41 PTG

baru je siap 'masak' tapai pulut yang dibuat dua hari lepas..sejak pertama kali makan tapai buatan arwah nenek berbelas tahun lepas terus jatuh cinta dengan tapai pulut..

petua tu untuk gigitan serangga yang tahap camne ye ?

10 September 2012 4:19 PTG

xpernah makan tapai! uhu

10 September 2012 10:49 PTG

mak ayah sy suke tapai... tp sy kurang sikit... heheh


My recent post : Gabreil Muniz : Kudung Kedua-dua Belah Kaki, Hebat Bermain Bola.

11 September 2012 12:12 PG

dekat kampung kami bungkus dengan daun getah
akhir2 ini pula ada yang letak dalam bekas plastik kecil je
payah nak cari daun
hehe

11 September 2012 2:04 PG

Tidak pernah minum air tapai selain makan tapai.

11 September 2012 3:31 PG

salam..
orang Perlis pun
rajin buat tapai
time raya nih :)

11 September 2012 9:38 PG

baru tau petua ni, terima kasih perkongsiannya

11 September 2012 10:50 PG

oooo..... camtu rupanya. baru tau

11 September 2012 5:35 PTG

Tak pernah dengar petua tu. Tp kat kg tok di Mersing memang buat tapai pulut bungkus daun getah. Eh lupa lak, selamat hari raya :)

11 September 2012 9:31 PTG

sy msih memikirkan apa logik air tapai sbgai ubat..huhu..mungkin bersifat antiseptik agknya..

14 September 2012 10:58 PG

@Cikgu Hairul
Jangan diminum pulak. :)

14 September 2012 11:03 PG

Makan tapai sy suka, tapi tak boleh makan banyak2, karang ulang alik masuk tandas. :)

31 Januari 2018 1:49 PTG

Sy guna air tapai untuk hilangkan parut after melecur...alhamdulillah parut hilang tanpa kesan langsung...

16 Februari 2019 2:32 PTG

💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit,tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.

Boleh Call @ WhatsAp terus pengasas die,nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2, direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 En Mohd Zuhairi- 0174687570

2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawar nya mpunyai kesan yang pantas.
Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital☺👍🏻

3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.

5) Selain dr penyakit kanser pn blh juga mengambil penawar yg hebat ini sbgai rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan sperti penyakit :
-Denggi &Kencing Tikus
(Ada testimoni dimana pesakit minum jus dan rawatan doctor ,ada kesan positif dalam 3hari)

-Batu Karang, Gastrik,sirosis hati dan Gout
(Jus juga berperanan bg menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit, memperlahankn pertumbuhan penyakit
6) Bagi yang ada sakit KENCING MANIS pon boleh mendapatkan rawatan alternatif ini , termasuk kencing manis seperti *kaki berlubang dan bernanah

Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni,sy sdri pon guna produk die (penawar jus) dh 3thn.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar sampingan bg penyakit knser yg tepat.disamping itu TIDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.💪🏼

Nanti kalau nak ikhtiar dgn penawar beliau, dan sudah mencuba ,blh la join group whatsApp pejuang2 kanser.boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan penawar khusus en. zuhairi ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sebagai salah satu rawatan alternatif selari dengan rawatan doktor (nk buku nti blh order)
~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dr kanser. penawar jus ini diambil selari dgn rawatan hospital.
~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil penawar jus ni dr kanser tahap 4 sehingga sembuh tanpa meninggalkn jus dan rawatan hospital...
~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. sel kanser sudah tiada.
~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- sudah sembuh !
~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.
~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini...ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉

7)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..

👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

💐Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
In sya Allah mujarab.mudah mudahan aaminn..🤲🏼

16 Februari 2019 2:33 PTG

NOTE :
Kebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
- Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..

Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring


Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved