Bukan Sekadar Kereta Mainan

on Isnin, Januari 17, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Asyik berforum, sudah hilang semangat ku untuk up date blog. Barangkali terlupa agaknya. Bagaimanakah boleh terjadi begitu? Begitulah kuatnya penangan Syoknya blogging. Ok, sebelum tu, sesiapa yang belum pernah berforum, dijemput untuk mendaftar dan aktifkan diri anda DI SINI. Forum merupakan suatu medium untuk para blogger berkongsi apa sahaja maklumat, pendapat dan sebagainya.

Sekadar entry santai, terfikir untuk aku rakamkan gambar di bawah ini.


Itu merupakan kereta kesayangan anak manjaku, Safiya. Masa mula-mula beli kereta mainan tersebut dengan harga beberapa ringgit sahaja, hanya kereta mainan yang difikirkan. Dah la murah, besar pulak tu. Pelik juga kereta mainan ni, tak ada ruangan untuk bateri. Bila aku teliti betul-betul kereta tersebut, baru ku tahu bahawa ianya bukan sekadar kereta mainan. Sebenarnya kereta tersebut adalah tabung syiling yang boleh di buka di bawahnya. Sebab itu la kereta tu dah senget sebelah akibat berat duit syiling.

Di samping tabungkan duit dalam kereta mainan tu, anak aku lagi kreatif rupanya. Motor mainan yang dah tak ada sit tu, dibuatnya tabung juga. Nampak tak anak panah dalam gambar bawah ni? Itulah tempat untuk memasukkan duit syiling.

Entah bila agaknya nak penuh kalau di isi dalam motor tu? Walau bagaimanapun, syukur Alhamdulillah, semangat menabung yang aku pupuk dari kecil berhasil. Pantang jumpa duit syiling sesat dalam rumah, pasti segera menabung. Harap-harap semangat menabung tak pernah luntur dalam dirinya.
Ranking: 5

22 comments

17 Januari 2011 8:01 PTG

pemikiran kanak2 memang kreatif. alhamdulillah, baguslah anak rajin menabung. sifat macam nilah yang patutnya ditekankan oleh ibu bapa agar anak2 belajar menyimpan dan berjimat.

17 Januari 2011 8:23 PTG

salam Iza..
bagus tu pupuk semangat menabung anak-anak..sedikit lama lama jadi
bukit..sesak mak ayah boleh guna..he he..

17 Januari 2011 9:00 PTG

wah bestlah beli kat mana ye

17 Januari 2011 10:04 PTG

Teringatkan tabung ayam dan tabung buluh masa aku kecik2 dulu...tapi tak dan penuh..mesti kene korek

17 Januari 2011 11:38 PTG

bagus lagi jimat sebab tak payah beli tabung khas..haha;)

17 Januari 2011 11:56 PTG

keretanya bagus-bagus tuch?...
pasti harganya mahal yach?...

18 Januari 2011 1:41 PG

bagus2..menabung untuk masa depan..

18 Januari 2011 9:01 PG

dulu masa kecik ada dpt tabung dr tabung haji,msuk duit keluar bunyi bkn main suka lg sampai penuh..
skang ni giliran anak plak ingt nk beli mcm tu juga le..:)

18 Januari 2011 9:23 PG

salam iza
memang kretip..budak2 kan...derang punya otak ligat berfikir...

18 Januari 2011 11:00 PG

nanti nak ngajar anak belalang nabung jugak lah...

18 Januari 2011 11:57 PG

Hehehe...motor pon bley di buat tabung, kreatif.

Sama macam anak saya, pantang jumpa duit bersepah, trus masuk tabung.

18 Januari 2011 4:27 PTG

@RedBoys
Ya, betul3x.

@zulkbo
W'salam..
haha...itu pun betoi jgk. tapi kesian jgk, kumpul byk2 tetiba mak pak yg guna...

@ibuayu
Kalau tak silap, beli kat Borong Din Perlis.

@abadi romeo
Ada jgk tabung buluh yg bapanya punya. Memang tak pernah nak penuh, siap tebuk lubang lagi utk pengeluaran.

@aNnE
hehe...betul3x, jimat!

@Fir'aun NgebLoG
Ngak jgk. Kalau dalam Ringgit Malaysia, tak sampai RM10 pun rasanya.

@black_mel
Ya, sediakan payung sebelum hujan.

@LiFe KaMi
Owh, tabung haji kita tak bunyi. Yg bunyi tabung kancil dari bank rakyat. Memang best tabung tu..

@ciK mOt ©™
A'a.
Kadang2 diorang extra kreatif dari kita yg tua2 ni..

@Belalang Hijau
Bagus3x, sikit2 lama2 jadi bukit.

@fiza
Ya ka? Bagus la kecil2 dah pandai simpan duit.

18 Januari 2011 5:04 PTG

mmg bgus btol anak akak ni, da la kreatif plak tu..

moga jadi anak yg bguna yer..

18 Januari 2011 8:21 PTG

wah tu dia besaq woo tabung dia, boleh gerak pulak tu hehe

18 Januari 2011 9:56 PTG

Harapnya anak tak dapat idea sesat sampai selongkar dompet poket mak ayah semata2 nak menabung. Kena bagitau jugak tu benda yang tak boleh. hehehe...

19 Januari 2011 1:03 PG

teringat tabung bentuk kelapa atau gajah time kecik dulu...

19 Januari 2011 1:53 PG

menabung dari kecil lagilah bagus... tabung yang besar tuh lagilah bagus... biar sikit2 lama2 mesti penuh punya...

19 Januari 2011 2:23 PTG

Ho3.. Jangan sampai tupperware dibuat tabung sudah.. Kang ngamuk mak budak...hu3

19 Januari 2011 10:35 PTG

kereta mainan tu dah buat seperti moto pula.boleh terangkat tayar belakang.

# # Perempuan tolak cinta lelaki baik !# #

# # Perang baju-T RHETT & LINK’S !# #

# Mak Ana raffali suruh korek bakat !#

23 Mei 2012 2:10 PG

lighter pon leh jd moto mini...huhuhhu... rajin2 msk la blog sy yer..yg x seberapa 2..huhu..klu nk ltk kn link blog anda d geng blog d blog sy pon blh.just tgglkn komen kt sna ok :D

23 Mei 2012 8:37 PG

@DjayEzat
InsyaAllah..

24 November 2014 12:45 PG

hahah kreatif gak masuk dalam moto

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved