Kenangan di Ingatan...

on Rabu, November 04, 2009



31 Oktober 2009, Sabtu lalu ketika aku pulang ke kampung, aku sempat singgah ke Teratak Usang yg telah lama ku tinggalkan. Inilah Teratak Usangku yg sebenar-benarnya usang. Teratak ni dah senget sebelah pun. Dipenuhi dengan dedaun mempelam dan kuinin serta rimba belantara di belakang rumah.

Negeri Jelapang Padi, tanah Hijau Kuning, Daerah Yan, Kedah terkenal dengan kawasan rekreasinya seperti air terjun Tangga Kenari 1000 Tahun (dulu dikenali sebagai Titi Hayun), air terjun Batu Hampar dan air terjun Seri Perigi.
Nak tau kenapa banyak air terjun? Sebab disitu la adanya Gunung Jerai. Banyak lagi tempat rekreasi sekitarnya iaitu Sg. Badak di Gurun, Tupah dan Lembah Bujang di Merbuk, ada Tanjung Dawai dan yang terbaru, berdekatan dengan Teratak Usangku iaitu Jambatan ke Pulau Bunting.






Ini adalah laluan Bawah (Jalan Negeri) dari Alor Setar ke Daerah Yan. Sejuk mata memandang bila melihat kehijauan sekeliling, sawah padi sejauh mata memandang. Mata sihat, otak cergas.
Ranking: 5

15 comments

5 November 2009 7:17 PTG

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini.

Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

6 November 2009 10:02 PG

wah..bestnya..da air tejun.
ingt kt kg kita jgk..
tp kg kita xda air tejun..huhuh

6 November 2009 1:00 PTG

bestnye rumah awk....

6 November 2009 2:15 PTG

Ya,mmg best,tp dh x boleh berkunjung selalu. Time cuti panjang je boleh pi sana. Dulu2 masa kemarau, air tak ada, kami ramai2 pi bandi dan membasuh kain di air terjun la,kat situ je yg ada air.

6 November 2009 2:38 PTG

salam kembara..

air terjun adalah air yg paling selamat diminom..

tiada kuman..

ngee..

6 November 2009 4:43 PTG

Ya la,memang selamat diminum tapi kena minum air yg paling atas sekali la sebab ramai sgt yg mandi manda, bersabun,bersyampo la.....
Fasilitator aku dulu kata,kalau nk minum air jeram, kena hirup terus dgn mulut tanpa pegang dgn tangan,blh jgk jadi penawar dan macam air mineral la kn.....thanks coz sudi komen.

6 November 2009 10:33 PTG

salam kembara..

apa la ko iza..

dh nama pon ayer terjon..

abes la kuman semua mati terhempas..

so ayer tu pin selamat dan sejahtera la..


p/s: fasi ko tu hengat kite ni dot dot dot ke?

ngee..

7 November 2009 1:27 PG

ya ka?aku ingat kuman tu terjun sekali dgn air tu la...tp x kena batu,xkn blh mati kot,mana ko tau?ko dah scan ke?

7 November 2009 3:54 PTG

wahhh... ako suke buah kuini... bau die perghh menosok~ tp layan...

suke mandi air terjun gak... bile mau pegi sambil babikiu? hehe~~~

7 November 2009 4:03 PTG

Dulu aku suka makan kuinin yg baru,yg fresh,yg baru jatuh dari pokok,kalau gugur pagi,ptg baru nk mkn,itu aku tak suka.x sedap dh.
Tapi skrg ni,yg byk ari pn aku mkn sbb bkn senang nk jmpa slalu.Dulu blh la,tiap2 hari tgk pn dh jemu...Thanks ats secebis coretan...

7 November 2009 10:20 PTG

skolah dekat situ gak...
jauh gak la SP..
hihi

8 November 2009 2:17 PG

Salam..Salam kenal dr sy.. :)
Wlupun dilahirkan di bandar &
pernah tgl dibandar tp sy lg suke
bile duduk Kg!I loveeeeee Kg!
Tenang,aman,damai,sejuk,x bising,desaku
yg permai..Eiiii..mcm dkt Yan best
kn ade sawah2!Best la tgk gmbr
pemandangan kt atas!

8 November 2009 12:28 PTG

sepertinya tempatnya bagus
aku suka liat potonya

8 November 2009 3:38 PTG

Memang best kn...tp tinggal kenangan je..Skrg tgl kt bandar, mmg berbeza,tiap2 hari nampak je jerebu, susah nk merasai dan menikmati udara segar spt di kg.
Thanks krn sudi singgah dan tglkn pesan...

26 Disember 2009 12:33 PTG

best lalu jalan ni..jalan pun elok jer..

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved