Rahsia sihat selalu...

on Sabtu, November 07, 2009



Siapa yang tak nak merasai nikmat kesihatan???
Pernahkah kita terfikir, mengapa kadang-kala kita rasa kurang sihat???

Sihat amat penting dari segi jasmani,rohani, emosi dan intelek. Al-Quran mengajar kita cara menjaga kesihatan. Antara amalan yg dianjurkan oleh Rasululah SAW:

Mandi sebelum subuh atau sejam sebelum matahari naik.
Air yang meresap ke dalam badan boleh kurangkan lemak terkumpul.

Minum segelas air sejuk setiap pagi.
InsyaAllah dijauhkan penyakit.

Waktu solat subuh disunatkan sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa. Boleh cergaskan minda. Ini terbukti apabila para saintis membuat kajian dan menemui beberapa milimeter ruang udara dalam salur darah di kepala yang tidak dipenuhi darah.dengan bersujud,darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Elakkan makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Rasulullah SAW mencegah kita makan ikan bersama susu, telur bersama daging kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti apabila saintis menemui ion positif dalam badan ayam manakala ikan mengandungi ion negatif yg menyebabkan terjadi tindak balas biokimia dan boleh merosakkan usus.

Makan dengan tangan kanan dan apabila habis hendaklah menjilat jari.
Saintis telah menemui enzim (boleh cerna makanan) banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

Dipetik dari majalah dara.com....
Ranking: 5

8 comments

8 November 2009 1:28 PG

la ye ke..baru tau...

kalau gi keluar makan dengan family siap order seafoood dgn steak lg...adeiii

kene bg tau ni..bahaya gler..

thanx..kongsi info

8 November 2009 2:31 PG

salam kembara..

patot la haku x sehat selalu..

makan sekali sari..

tp sekalik makan mcm 6 org punye makan..

melantak namanya tu..

ngee..

8 November 2009 11:13 PG

"Elakkan makan makanan darat bercampur dengan makanan laut"

yang ni yg susah sket nk diamal..huhu.sy klu mkn men campor2 jek..udang + dgg + aym sedap ooo

8 November 2009 3:43 PTG

Kalau dah tau,jgn lupa amalkan pemakanan sihat. Bukan utk org lain,utk diri sendiri jgk kn...
Kalau mkn kt luar,mmg payah nk elak kn.Apa2 pn, tepuk dada jaga selera. Kalau mkn burger daging,jgn mkn telur ye....

8 November 2009 4:13 PTG

wah..burger daging + telur (kat sini pggl burger spesel)..dap ooo..sob2..pasni xley makan le..huhu

8 November 2009 5:43 PTG

ala,klu nk mkn jgk,beli la burger telur + ayam...hehe...

10 November 2009 1:27 PTG

aku suka dengan hemsternya aku ambil yah... makasih.

10 November 2009 2:22 PTG

ambil la....thanks jgk karna sudi kunjungi blog aku...

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved