Kejamkah manusia???

on Isnin, November 30, 2009

Kenapa pulak dikatakan manusia kejam?

"Sebab manusia dengan rakusnya telah meragut jantungku tanpa belas kasihan", kata pokok pisang.

Inilah wajah jantung pisang di kampungku semasa aku balik ke kg sebelum hari raya. Ku tunggu.....dari jantungnya sahaja sehingga keluar putiknya. Dah tak ada kerja lain nak dibuat....




Khasiat:
Jantung pisang memberi tenaga dan membersihkan organ-organ dalam badan seperti jantung, hati dan membersihkan buah pinggang. Menurunkan tekanan darah tinggi,
mencegah stroke dan pendarahan otak, baik untuk jantung dan pembuluh darah.

Jantung pisang dijadikan ulam selepas dicelur. Sedap makan dengan nasi kalau cicah dengan sambal belacan.
Ranking: 5

13 comments

1 Disember 2009 9:37 PTG

hoho..feveret ku..mmg sedap jantung pisang ni..xsgke ia berkhasiat yer..hehe

1 Disember 2009 11:25 PTG

Terima kasih kerana singgah ke teratak usang. Mr. Cuz ada tanam ke pokok pisang?

1 Disember 2009 11:52 PTG

Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

Zuki (zukidin.blogspot.com)

2 Disember 2009 8:16 PG

Terima kasih krn sudi singgah. InsyaAllah nanti iza akan menyusul.

2 Disember 2009 9:32 PG

juga bagus utk ibu2 yang menyusukan bayi. menggalakkan susu.

2 Disember 2009 10:47 PG

ohhh xpenah lagi makan jantung pisang nie..tengok macam pahit jerk..

2 Disember 2009 10:49 PG

Terima kasih kakngah krn sudi berkongsi info yg berguna. Kepada ibu2 yg masih menyusukan baby, rajin2 la mkn jantung pisang...

2 Disember 2009 2:18 PTG

Salam singgah ke teratak usang PuRpLeLiCiOUs. Tak pahit la, sedap. letak garam sikit, minyak masak 2-3 titik, baru rebus.try la dulu.

2 Disember 2009 3:37 PTG

salam kembara iza..

agak2nye la..

kalo kite saket jantong..

bole x ganti ngan jantong pisang?

ngee..

2 Disember 2009 4:24 PTG

Salam singgah ke Teratak usang.
Bole tp.......hanya untuk ekopelancongan je la.

2 Disember 2009 6:38 PTG

sedapkah..tak pernah plak aku makan jantung pisang haha

3 Disember 2009 11:13 PG

try la mkn dulu,baru tau sedap ke tak.....thanks krn singgah...

3 Disember 2009 12:09 PTG

jantung pisang buat masak gulai ikan jenahak sedap woo.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved