Meriam Batang Kelapa

on Rabu, Ogos 15, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Kalau dulu, meriam buluh atau meriam batang paip sangat popular di kalangan masyarakat Melayu yang kreatif mencipta. Ketika itu, kanak-kanak hanya jadi penontonnya sahaja. Jarang terdengar ada warga tua yang putus tangan, buta, cedera dan sebagainya. Tapi itu dulu, sekarang tidak lagi.






Nota: Tiada kaitan antara meriam dengan insan-insan yang berada di dalam gambar. Sila abaikan insan-insan tersebut.

Info: Meriam batang kelapa ni amat terkenal di kalangan orang-orang lama di salah satu kawasan di bahagian Perak yang banyak pokok kelapa. Negeri lain tak pasti. Meriam batang kelapa ni dimainkan di waktu malam ketika menjelang Hari Raya Puasa. Uniknya, setiap satu meriam ini mempunyai nama-nama tersendiri.

Tak dapat nak dengar bunyi meriam kerana selalu balik kampung awal sebelum raya. 
Ranking: 5

10 comments

15 Ogos 2012 12:14 PG

Fuyoo meriam kelapa tu.

15 Ogos 2012 12:58 PG

Macam mana mereka tebuk pokok kelapa tersebut.

15 Ogos 2012 1:03 PG

pertama kali dengar ni..selalu kat kampung dulu kalo tak meriam buluh, meriam tanah je..advance sikit meriam palong..hehehe

tapi bebudak zaman sekarang ni tak cukup kreatif, mintak je duit kat mak ayah, beli mercun sampai putus jari..

kita dulu layan meriam sampai bergegar rumah, cukup sifat je pagi raya..

15 Ogos 2012 10:55 PG

tak pernah dgr ada meriam ni.selalu kgkamu meriam buluh je pun dah bunyi bising...ni lg kuat bunyinye kan

15 Ogos 2012 12:06 PTG

Yalah..ini baru pertama kali dengar meriam batang kelapa ni,macam mana diorang tebuk luhangnya ya!..kat sini meriam kebait tulah yang paling advance sekarang.

16 Ogos 2012 4:00 PG

kat kampung saya johor x pernah pula nampk meriam batang kelapa, meriam buluh ada la

16 Ogos 2012 6:39 PG

tak pernah tengok lagi orang main meriam batang kelapa ni
budaya macam tu kurang dah kot, semua takut..hehe

17 Ogos 2012 6:46 PG

mesti bunyik die kuat ni..huhu

17 Ogos 2012 10:58 PG

Menarik nih! 1st time dengar & jumpa ni. :)

20 Ogos 2012 2:20 PTG

Salam sahabatku,

Cantik sudah template ni, macam the true thesis :)

Saya menawarkan kepada anda untuk link exchange, link saudara sudah saya tempatkan diblog saya:http://mu5lim.blogspot.com/2012/08/sahabat-muslim-blog-tfb-v2.html

Semoga kiranya saudara berkenan bertukar link dengan saya.

Salam...

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved