Crochet Pattern: Baby Dress.

on Selasa, Julai 10, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Ini merupakan aktiviti masa lapang sejak seminggu yang lalu. Aku meminati bidang kait-mengait ini sejak melihat ibu saudaraku mengait bunga ketika aku masih di bangku sekolah lagi. Bermula dari situ, aku belajar hanya melalui "melihat" dan "kait apa/cara yang aku lihat". Langsung tak ada catatan formal atau lebih dikenali sebagai diagram. Hanya kekuatan minat semata-mata, aku boleh mengait. 

Hasil yang aku dapat seperti berikut


Sebenarnya, projek baju baby ni tak sempat nak habiskan kerana aku sudah mula intai projek crochet lain yang lebih menarik untuk aku cuba.

Walaupun seni mengait ni nampak seperti sukar, minat punya pasal terpaksa la aku belajar. Kait Jarum Satu masih boleh dipelajari berbanding dengan Kait Jarun Dua yang langsung tiada asasnya.

Kalau dalam temph seminggu tu aku jarang up date, inilah kerja yang aku lakukan. Kalau mula tinggal kait-mengait, mula malas untuk teruskan dan kalau mula tinggal untuk up date blog, idea pun malas nak bertandang.
Ranking: 5

23 comments

10 Julai 2012 1:06 PG

comel la baby dress tu. sungguh, teringin plk nak pakai.. saya kan baby ;) hehe, follow sini

10 Julai 2012 1:10 PG

owh.. pandai mengait rupanya

10 Julai 2012 9:59 PG

Masa balik Mesia baru2 ini mak siap pesan suruh mengait semula..
terfikir bagus juga.. sekurang2nya dapat buatkan set lengkap utk
adik yang akan bersalin raya nanti.. suka tgk koleksi mak buat kasut
+ topi + sarung tgn kait.. so cute...

10 Julai 2012 12:35 PTG

kait bebanyak leh jual online ni..hehehe

10 Julai 2012 2:04 PTG

@babycomel
hehe..cuba la babycomel, muat tak?

10 Julai 2012 2:04 PTG

@Boni JLL3
Boleh la sikit2.

10 Julai 2012 2:05 PTG

@Nur Misnan
A'a, jimat belanja. Mak saudara boleh kaitkan set baby tu..

10 Julai 2012 2:06 PTG

@pipoq
Salah satu dari perancangan saya tu..
hehe..

10 Julai 2012 3:39 PTG

wah...ni kalau buat byk2, boleh try jual ni =)

p/s-agak susah jugak nak bahagikan masa...hehehe

10 Julai 2012 4:55 PTG

ummi serba boleh nih

10 Julai 2012 11:43 PTG

die smpi jarum yg keberapa tu..huhu

10 Julai 2012 11:49 PTG

@hafizmd
Ada juga plan macam tu.
Memang tak ada masa la nak buat benda ni kalau nak cepat siap.

10 Julai 2012 11:49 PTG

@onlajer
haha..Alhamdulillah..

10 Julai 2012 11:50 PTG

@jebengotai
Entah la, macam2 jenis ada. Dari yang kecik sampai yang paling besar.

11 Julai 2012 2:25 PG

Rajinnya akak menjahit. Hehehe Patotlah tengok blog sunyi je

11 Julai 2012 9:50 PG

Salam alaiyka.

Wah, hebat tu boleh mengait. Kait satu kait dua, macam seni kraf rotan pulak, ada anyam satu anyam dua. Ada pintal 2 atau 3 tak? Ngehee.

Okay juga tu mengait, kalau dulu tengok ramai orang kait, sekarang susah. Lepas ni boleh la kait bekas hp, boleh buat jual. : )

11 Julai 2012 3:15 PTG

saya kagum ngn org yg mengait. sbb rumit oooo nk buat :D

11 Julai 2012 6:57 PTG

ooo pandai menjahit rupanya.tak semua wanita boleh menjahit skrg ni. pakai mesin ke jahit tangan ni?

11 Julai 2012 9:36 PTG

salam..
alahai..comelnya kalau
baby yang kecil tu pakai ye..?

12 Julai 2012 11:22 PG

comelnya..saya tak cukup kesabaran lagi untuk belajar mengait. esok-esok maybe la kot.

13 Julai 2012 9:57 PG

hebat...saya langsung tak reti mengait...

13 Julai 2012 11:30 PG

salam;
betul tu..mood berblog sama je dengan mood kait mengait baju ni!!.

13 Julai 2012 11:56 PTG

comel baby dress dalam gambar tu :) Iza ada bakat terpendam!

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved