Eyriqazz vs Denaihati

on Ahad, Jun 24, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Contest SEO muncul lagi. Kali ini Cabaran SEO dianjurkan oleh Bro Eyriqazz a.k.a Great Teacher Onizuka (GTO).

Eyriqazz vs Denaihati

Memang banyak perbezaan antara Eyriqazz dan Denaihati samada dari segi penampilan dan persembahan blog mahupun penulisan mereka. Namun begitu, tidak dinapikan antara kedua-duanya tetap mempunyai beberapa persamaan.

Persamaan Eyriqazz Dan Denaihati

Kedua-dua orang blogger popular ini sentiasa murah rezeki dan sering berkongsikan rezeki yang mereka dapat dengan para pembaca. Selain itu, mereka juga adalah blogger yang paling popupar di arena blogging ini.

Eyriqazz


Siapa yang tak kenal dengan mamat bermisai jarang-jarang ni? Eyriqazz mula blogging sejah tahun 2003 sehingga sekarang. Followernya lebih kurang tiga ribu lebih dan terkenal dengan panggilan GTO. Apabila aku menyelak kembali helaian-helaian penulisannya, ternyata ada perbezaan dan sangat ketara penulisannya pada lapan ke sembila tahun dahulu berbanding sekarang ini. Kalau tak percaya, cuba baca kembali penulisan yang lama-lama atau masa mula-mula blogging. Banyak penulisan yang menggunakan short form dan tiada aligment tapi masih terhibur dengan penulisan tersebut.

Bapa kepada dua orang anak ini lebih suka menulis tentang perjalanan hidup atau personal selain penulisannya berkenaan sponsor post dari Nuffnang. Walaupun bertaraf blogger popular dan menggunakan domain http://www.eyriqazz.com, Eyriqazz masih mengekalkan blognya yang berplatform blogspot dan blogger.

Denaihati


Mula bertapak atau blogging pada tahun 2008 dengan penjenamaan Denaihati.com. Beliau merupakan seorang blogger popular yang popularitinya seantero dunia. Followernya sahaja sudah puluhan ribu orang. Itu hanya kiraan yang kita nampak, belum termasuk yang silent reader lagi. Dengan moto "Hidupkan Untuk Memberi" telah menarik ramai pembaca untuk lepak lama-lama di blognya.

Penulisan Denaihati lebih berkisar tentang SEO blog, pengalaman peribadi, isu semasa dan pengalaman perjalanan sebagai pengembara ke seluruh dunia. Daripada pengguna blogspot, Denaihati telah mewarnai dunia blog dengan domain dan hosting http://denaihati.com , http://denaihati.bizhttp://denaihati.myhttp://denaihati.org dan http://denaihati.com.my. Ada lagi tak domain yang dibeli oleh Denaihati?

Rumusan

Walaupun Denaihati bertapak sedikit kemudian dari Eyriqazz namun pencapaian blog Denaihati lebih power dari Eyriqazz. Hal ini dapat dilihat dari segi Alexa, Pagerank dan jumlah komen dari pembaca. Rumusan dan andaian yang boleh aku buat:

1. Blog Denaihati lebih mesra pengguna dengan ruangan komen do follow berbanding blog Eyriqazz yang masih menggunakan produk blogger.com.

2. Eyriqazz lebih suka jadi silent reader di blog-blog wanita atau blogger baru. Wallahu'alam...Rasanya la sebab Eyriqazz hanya tinggalkan jejak di shoutbox aku sekali sahaja seingat aku, itu pun dah lama, entah tahun bila. Manakala Denaihati semakin rajin menerjah blogger-blogger lain sejak dua tahun kebelakangan ini. Ini merupakan suatu semangat untuk blogger-blogger yang baru nak bertapak. Sokongan moral amat perlu.

3. Entri berkenaan SEO, cara dapatkan pendapatan tambahan dan isu semasa lebih digemari pembaca terutamanya para blogger berbanding entri personal. Tapi tak mustahil juga entri personal masih mendapat tempat di hati pembaca untuk bacaan santai.

Dalam Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati, kedua-duanya merupakan role model pada kebanyakan blogger di Malaysia, Indonesia, Brunei mahupun blogger Malaysia yang ada di seluruh dunia.


Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com ditaja bersama Denaihati.com , Azri.my , Blogr.my , ziefauzi.com ,  Shakiddo.com ,  ZarulUmbrella.Com , Hatiputera.com  Papamifz.com, Mksyahir.blogspot.com, Boladaily.com , BloggerSentral.com ,  Mysuperkids.net , Vitaminsemulajadi.com, Aslamber.Com, http://kgbalimbang.blogspot.com dan Ciktom.Com

Tag: Eyriqazz vs Denaihati, cabaran seo, Eyriqazz, Denaihati, contest seo, blogger, blogger popular, cabaran, blog Eyriqazz, blog Denaihati, Eyriqazz dan Denaihati




Kongsikan artikel Eyriqazz vs Denaihati ini jika bermanfaat.

Ranking: 5

31 comments

23 Jun 2012 10:31 PTG

tak dinafikan kedua2 blogger tu antara yang terkenal dikalangan blogger..

23 Jun 2012 11:46 PTG

denaihati mmg top.. tp eyriqazz apa kurang nya?
blogger peribadi mmg slow sket tp kira hebat tuh tahap tersebut :)

good luck iza

24 Jun 2012 12:42 PG

terimakasih atas pandangan..dah banyak perubahan positif saya nampak blog teratakusang...yup, memang saya selalu jadi silent reader....mengomen bila dah betoi2 fahami entri yang ditulis...hik3..maafkan saya ya...

24 Jun 2012 1:38 PG

blog mereka tak sama
cuma mereka sama2 lelaki je
hehe

dua2nya berjaya dengan cara masing2

24 Jun 2012 5:36 PG

Assalamualaikum..

Good Luck..

Satu entri berkualiti yang padat dengan info..

Kalau menang boleh beri tunjuk ajar kepada saya cara untuk memantapkan SEO.. Tq..

P/s: Berita Panas!! Eyriqazz vs Denaihati.. (Klik Di Sini)

24 Jun 2012 4:15 PTG

Salam alaiyka.

Dua-dua blogger di atas itu memang hebat lagi terbaek la. Banyak cara mereka tu boleh kita belajar (bukan dunia SEO sahaja) lebih-lebih lagi bab hubungan sesama insan.

Apa pun, semoga cemerlang di dalam pertandingan ini. InsyaALLAH. : )

24 Jun 2012 4:34 PTG

wahhhh iza pun tidak ketinggalan...moga sukses

24 Jun 2012 4:43 PTG

InsyaAllah saya akan turut serta nanti. Selamat maju jaya kak iza :)

24 Jun 2012 5:24 PTG

Suda join sudaa....semoga berjaya iza...kuatkan semangat ehhh!!!!!

24 Jun 2012 7:22 PTG

join juga ker?..gud luck..hehe

24 Jun 2012 8:03 PTG

Good Luck for the contest

24 Jun 2012 11:53 PTG

Kedua-dua blogger ini mempunyai keunikkan tersendiri.

25 Jun 2012 12:27 PG

takpe. berbanding diorang, aku lagi muda. haha..

25 Jun 2012 1:13 PG

Masing-masing punya kelebihan dan pencapaian tersendiri.. dua blogger yang perlu dicontohi..

25 Jun 2012 5:20 PTG

salam

good luck ya ..

27 Jun 2012 3:26 PTG

good luck for the contest.. saya pun dah join..tak nak lepaskan peluang merebut hadiah tajaan 20,000 trafik.. hehe

27 Jun 2012 8:40 PTG

Tahniah bro, saya baru jugak join, sama2 kita usaha untuk menguji tahap SEO masing2. Tahinah sekali lagi..

27 Jun 2012 9:41 PTG

2-2 smaa hebat..
good luck iza!!

28 Jun 2012 1:15 PTG

@CIK TOM
Cik Tom pun hebat jugak..

28 Jun 2012 1:16 PTG

@PuteraNazran
Bro la pulak...tak pe la.
Terima kasih.

28 Jun 2012 1:18 PTG

@azydy
Gud luck juga untuk azydy

28 Jun 2012 1:21 PTG

@puanbee
W'salam..
Terima kasih

28 Jun 2012 1:21 PTG

@Kulanzsalleh
Ya la, boleh tabik spring kat diorang ni.

28 Jun 2012 1:23 PTG

@titan
Adakah disebabkan cendol?

28 Jun 2012 1:23 PTG

@akubiomed
Ya betul..

28 Jun 2012 1:29 PTG

@Coretan anuar
W'salam..
Thanks..
Saya tak layak nak beri tunjuk ajar, langsung tak pakar..

30 Jun 2012 5:27 PTG

dua blogger yang mantap,ada rezeki nak jumpa dorang,semoga berjaya yer kak

3 Julai 2012 4:41 PTG

Good Luck kak, sama2 la kita berjuang..
Mana tau ada rezeki kan ;)

5 Julai 2012 3:03 PG

boleh menang nih

11 Julai 2012 12:51 PG

Alhamdullilah kak, PH dah turut serta :)

31 Ogos 2012 3:22 PTG

Contest SEO Eyriqazz Vs Denaihati : Blogger Malaysia sudah hampir ke penghujungnya. Hanya berbaki 10 hari sahaja untuk 10 September 2012. Selamat Maju Jaya PH ucapkan :)

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved