Review Blog: Ronaldmohoni.com

on Khamis, Mei 24, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Teringin pula nak sertai Pertandingan Review Blog Ronaldmohoni apabila terpandangkan review yang ada di blog Suri. Sudah lama juga aku tak buat review blog lain dari segi teknikal. Minat juga dari segi teknikal ni walaupun tak berapa arif. Masih dalam proses pembelajaran.

Sebagai pengguna blogspot, aku tak pandai nak menilai blog wordpress dengan sebaik-baiknya kerana tak pandai langsung dalam selok-belok wordpress atau plugin yang ada. Review yang aku lakukan ini ada dua penilaian iaitu dari segi teknikal blog dan pandangan dari segi fizikal blog yang boleh nampak dengan mata.

A) Fizikal Blog.

Header blog terlalu ringkas. Dari pandangan mata aku, header blog kurang menarik dan tiada langsung daya tarikan. Cadangan: Cipta header yang lebih menarik walaupun nampak ringkas seperti bold kan atau cantikkan dengan warna yang pelbagai.

Site Map tiada. Perkara pertama yang aku akan tuju dalam sesebuah blog dan paling penting adalah Site Map. Tak ada pula kelihatan Site Map di blog Nal. Cadangan: Pasang Site Map di menu bar supaya mudah untuk pengguna mencari sesuatu post.

Entri Terkini ringkaskan. Kalau boleh, letakkan antara 7 hingga 10 entri sahaja di sidebar supaya nampak lebih kemas dan tidak meleret-leret.

Tag Cloud. Rasanya tak perlu lagi tag cloud ni jika sudah ada kategori.

Blogroll lebih baik letak di menu bar atau di blog khas bagi mengelakkan malware. Kadang-kala, malware yang ada di blog lain boleh menyebabkan blog kita sendiri di kesan ada malware. Sila rujuk Meta Tag Report di bawah.



B) Teknikal Blog.

Timbang Berat Blog

Terbaik la Nal. Blog anda hanya 45.41KB, tak berat. Ternyata anda pandai imbangi berat blog.

Page Rank

Dengan domain http://ronaldmohoni.com yang berusia 1 tahun 6 bulan dan 21 hari pada 23 Mei 2012, blog Nal sudah mendapat page rank 1. Tahniah.

SEO Doctor

Berdasarkan SEO Doctor blog Nal, tiga perkara dilihat kurang memuaskan iaitu loading time, web analytics dan ALT image tag. Untuk penerangan lebih lanjut, sila klik imej di bawah ini.

Namun begitu, loading time sentiasa berubah-ubah bergantung pada imej dan widget yang ada di page pertama blog.

Alexa

Trafik keseluruhan dari alexa menunjukkan 664,551 dan 2982 di Malaysia. Tiada lagi review blog alexa dari sesiapa. Saya cadangkan supaya Nal buat review blog atau sertai mana-mana blogger yang membuat review blog di alexa agar angka tersebut semakin cantik.

Markup Validation Servis

Dalam Markup Validation, blog Nal menunjukkan terdapat 24 kesalahan dan 6 amaran. Ini pun terbaik la kerana hanya sedikit sahaja error jika dibandingkan dengan blog saya yang ada dalam ratusan error. Masih boleh diperbaiki lagi.

Meta Tag Report

Dari apa yang kelihatan, terdapat dua perkara yang boleh diperbetulkan iaitu Description meta tag yang terlalu ringkas. Kalau tak silap, hanya ada 32 perkataan. Sebaiknya minimum 50. Manakala web page analysis menunjukkan terdapat terlalu banyak url iaitu sebanyak 204 url. Sebaiknya kurangkan url maksimum hanya 100 url sahaja.

Itu sahaja review yang dapat aku sediakan untuk Pertandingan Review Blog Ronaldmohoni.com. Segala keceluparan dalam membuat review ni, harap dimaafkan dan jangan ambil hati.

“Pertandingan ini dianjurkan oleh Ronaldmohoni.Com, dan ditaja oleh Ronaldmohoni.Com, ArtisMalaysiaTerkini.Com dan Ohsukan.Com”. Contest bakal berakhir pada 31 Mei 2012. Sila ke Pertandingan Review Blog Ronaldmohoni.com untuk keterangan lanjut.
Ranking: 5

24 comments

23 Mei 2012 11:06 PTG

ulasan yang terbaik...

24 Mei 2012 12:17 PG

Ulasan yang adil & saksama :D Semoga berjaya! :D

24 Mei 2012 12:32 PG

hebatnya review, rupa2nya sebab pertandingan...

24 Mei 2012 12:32 PG

ulasan yang bagus
dapat juga kita pembaca ni ambil tips buat panduan

24 Mei 2012 1:00 PG

Ulasan yang baik nih...saya pun tak boleh nak bagi komen blog org he3..

24 Mei 2012 1:28 PG

salam..
confirm dapat hadiah nanti nih..
he he..semoga berjaya Sis :)

24 Mei 2012 10:22 PG

Good luck :)

24 Mei 2012 11:02 PG

suatu ulasan yang bagus,,,

24 Mei 2012 5:49 PTG

wah boleh buat rujukan untuk blog sendiri,walau pun banyak yang aku tak reti

24 Mei 2012 6:34 PTG

askm, good luck dan kalau dah rezeki tak kemana.

25 Mei 2012 12:14 PG

moga menang ye..hehe..

25 Mei 2012 10:44 PG

Good luck.. ;)

25 Mei 2012 4:28 PTG

blog yng menarik dan byk info jom jenguk blog sy http://chegukapon.com

25 Mei 2012 6:42 PTG

Semoga berjaya iza....:)

25 Mei 2012 10:22 PTG

Ulasan Seo tu kak :)

25 Mei 2012 11:17 PTG

@ProfHariz
Ya..

25 Mei 2012 11:18 PTG

Terima kasih semua, InsyaAllah kalau ada rezeki, tak ke mana kan?

26 Mei 2012 1:29 PG

sy juga yg beri ulasan simple heee

26 Mei 2012 12:54 PTG

belum pandai lagi nak beri ulasan kat blog orang lain.

26 Mei 2012 1:16 PTG

Review yg details....

Blog sy xtau la nak jadi gitu hehehehe....

26 Mei 2012 1:39 PTG

bagus review nih, gud luck kak.

26 Mei 2012 4:28 PTG

semoga berjaya..gud luck

27 Mei 2012 5:56 PTG

bagus review ni..bnyk info yg saya tak tahu

28 Mei 2012 3:22 PTG

Oooo dapat ilmu lagi...hehe..semoga berjaya..hehe

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved