Cara Pasang Sitemap.

on Isnin, Februari 07, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.



Bagi memenuhi permintaan Zairie Husin, aku buatkan tutorial khas untuk beliau mengenai Sitemap. Sitemap amat penting pada pengunjung blog kerana segala entry kita berada di sitemap dan mudah untuk mencari sesuatu artikel selain menggunakan search. Sitemap juga memudahkan enjin carian untuk crawl sesebuah blog.

Cara memasangnya seperti berikut:

1. Copy code bawah ini

<script style="text/javascript" src="http://Masukkan URL Anda Di Sini/script/daftarisiblogger/blogtoc-min.js"></script>
<script src="http://Masukkan URL Anda Di Sini/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

2. Buat satu post/title yang dinamakan Sitemap

3. Paste code di atas tadi dalam ruangan post/entry. Edit "Masukkan URL Anda Di Sini/

4. Klik preview dulu, klik Post Options di bawah entry dan letakkan tarikh lama (ikut suka la). Publish jika tiada sebarang masalah.

Seperti biasa, view post dan copy URL Sitemap dan letakkan dimana-mana yang di sukai samada di menu bar (seperti Blog Teratak Usang) atau di sidebar.

Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Entry Sebelum Ini:

Buah Cempedak Di Luar Pagar.

Ranking: 5

12 comments

7 Februari 2011 12:39 PG

salam..
ermmm..saya guna
cara ini juga..

7 Februari 2011 6:42 PG

thanks sis.. =)

7 Februari 2011 7:33 PG

Wow... sekelip mata dah timbul...
kata org jawa "very light"

Ungu itu menawan...

7 Februari 2011 2:31 PTG

@zulkbo
W'salam..
Ya ka? sama la kita.

@Zairie Husin
Ok, dah siap buat ke?

@muss
hehe...
kena buat cepat, tak leh tangguh-tangguh.
Ingatkan Hitan je menawan..

7 Februari 2011 7:28 PTG

elok dan molek benar tu ada sitemap, memudahkan pengguna dan pelawat blog kita

7 Februari 2011 7:33 PTG

Sis.. fah follow dah.. nape dia tulis no respon to site map eh??

7 Februari 2011 7:41 PTG

sis.. sudah berjaya... thanks.. hehe

7 Februari 2011 8:16 PTG

tak dapat faham lagi... kena slow2 ni..

7 Februari 2011 9:08 PTG

owh macam itu senang jer... rupanya..

7 Februari 2011 10:29 PTG

@etomyam
Ya betul tu. Kdg2 nak cari jgk info kat blog lain tp susah kan kalau tak ada sitemap.

@Zairie Husin
Dah ok ke?
Alhamdulillah...

@cikgu isza
InsyaAllah, cikgu boleh punya.
Buat step by step.

@Zik
Aik? Blog Zik pun tak ada sitemap lg ke?

8 Februari 2011 10:54 PG

Site map nih mcm search jugak ker iza. Masih terkial² lagi lah pasal blogging nih, especially ngan HTML code.

8 Februari 2011 11:01 PG

@fiza
Tak la.
Dia paparkan semua entry yg kita buat dalam 1 page. Macam Kandungan dlm buku tu, semua tajuk ada selepas muka depan buku kan.
Tak pe, pelan2, lama2 nanti faham la tu..

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved