Daging McDonald Tidak Halal.

on Khamis, Ogos 19, 2010

Salam...

Ketika mengintai list blog yang di up date oleh rakan blogger, aku tertarik dengan satu berita yang menggemparkan di blog Si Tikus. Untuk pengetahuan semua JAKIM telah mengeluarkan surat yang menyatakan bahawa Daging McDonald adalah dari sumber yang tidak halal.

Perkara ini perlu diberi perhatian dan diambil serius oleh semua pihak terutamanya kita sebagai pengguna Islam. Aku sendiri kadang-kadang berubah selera juga untuk makan makanan segera seperti KFC dan McDonald.

Pihak JAKIM telah menarik balik pengiktirafan dari senarai yang diiktiraf berkuatkuasa 15 April 2010. Bukti pertama adalah seperti di bawah.

Halal Malaysia

Diikuti dengan bukti kedua iaitu surat dari JAKIM kepada Encik Bob Chan, Pengarah Urusan Mac Food Services (M) Sdn Bhd dan bukti daging berasal dari Uruguay yang tidak memenuhi piawai JAKIM menurut sumber permberi salinan surat ini. Bertarikh 19 Ogos 2010.


Sebagai seorang pengguna Islam, aku rasa bertanggungjawab untuk sebarkan kepada semua pembaca. Anda juga digalakkan untuk menyebarkan berita menggemparkan ini pada semua pengguna Islam.

‘Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayah, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk. Kecuali orang-orang yang bertaubat, dan memperbaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, Aku terima taubat mereka, dan Akulah Yang Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani’. (Al-Baqarah: 159-160)

Maklumat tentang Mac Food

Bagi yang tak percaya Mac Food Services supplier McDonald boleh rujuk ni (direct daripada laman web McDonald Malaysia):
http://www.mcdonalds.com.my/abtus/corpinfo/76.pdf
Terang-terang tulis..Mac Food Services supplier UTAMA McDonald!!

Info lanjut:

Address :
7 Jalan SS 13/5
45700 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Tel : 603-5633 0222
Fax : 603-5634 0189

Contact for Sales/Export :
Mr Bob Chan
(Managing Director)

Present Market :
Malaysia, Brunei Darussalam, Hong Kong, Singapore, Middle East, Vietnam

Product Manufactured :
Chicken (Bone-in), Patties (Chicken), Fish Portions,
Chicken Nuggets, Fish Nuggets, Beef Patties, Beef Nuggets

Brand Names :
FIRST PRIDE, MCDONALD’S

dan

Kenyataan akhbar yang merujuk Mac Food Services adalah supplier UTAMA McDonald (direct daripada laman web McDonald Malaysia: http://www.mcdonalds.com.my/abtus/corpinfo/76.pdf

Kepada semua pembaca, tolong sebarkan informasi ini pada semua saudara seIslam. Moga dengan perkongsian ini, kita akan lebih berwaspada dan di ampunkan oleh Allah.





Ranking: 5

27 comments

19 Ogos 2010 2:37 PTG

dulu suke mkn mcd..
tp skrg mmg takkan mkn la..

19 Ogos 2010 2:52 PTG

mesti sebarkan kepada semua terutama kepada yang beragama islam..

19 Ogos 2010 4:06 PTG

berita yang tak menyenang,
bukan kerana sijil ditarik balik,
terfikir yang dah jadi darah daging ni..
moga dijauhkan dari segala yang memudaratkan..

19 Ogos 2010 4:10 PTG

la yeke..adeii~xmau makan McD pasni.

19 Ogos 2010 4:56 PTG

sy dh lama boikot KFC & mcdonald..
xsdp sgt pun..mhl skli mkn dh rm10.

eh tau tak? dlm ribena ada arak..minat ribena tak?

19 Ogos 2010 8:18 PTG

@::fadxieza::
Boikot McD

@normie
Ya...penting tu.

@cikgu isza
Ya la, dah jadi darah daging ni. Nauzubillah....harap dijauhkan dr perkara yg memudaratkan, InsyaAllah...

@farhana_aziz
Kempen boikot sebelum ni tak berkesan nampaknya melainkan produk tu sah tak halal, baru org tak beli kan...

@Nur Fannum
Bagus..bagus..entah apa yg sedapnya. Kena bayar tax lg.
Ya ka?tak tau pulak. saya tak suka minum ribena, masam.....
Thanks info tu...

19 Ogos 2010 8:23 PTG

Dah lama tak gi McD. sejak kempen boikot barangan yahudi.

19 Ogos 2010 9:42 PTG

@wachak
Bagus...bagus...

19 Ogos 2010 11:05 PTG

erk???biar betul dh tak halal?tp aku rasa betul la mac food tu supply untuk mcd..so lepas ni xleh makan dah la burger dia...isk3..

19 Ogos 2010 11:08 PTG

@black_mel
A'a...ingat tu...
Jgn mkn dah...

19 Ogos 2010 11:25 PTG

jangan2 makan... lama gakla tak pegi mcd nie...

20 Ogos 2010 12:15 PG

rasanya dulu pun ada heboh MCD & KFC tak halal..sbb ramuan dia.

20 Ogos 2010 2:15 PG

kami jarang makan di McD.. lepas tahu benda ni, lagilah tak nak makan sana

20 Ogos 2010 2:52 PG

kami mkn burger buat kt umah jer..hehe, klu tak halal sepatutnya kerajaan umum perkara ni, logo halal pn mesti jgn ade di MacD...

20 Ogos 2010 6:02 PG

mintak kebenaran copy ya tuan rumah,,

20 Ogos 2010 6:11 PG

@Zikr the Jalanan Sepi Perantau
Ya ka? Bagus la...

@Nur Fannun
A'a...pernah dgr jgk mcm tu dulu ni...

@Kulanz Salleh
Oooo...ya la. sama la. Bila dah rasa ragu2 mcm tu, lagi la tak nak makan kn..

@LiFe KaMi
Ya ka? Jimat belanja...
Wallahu'alam...Dah mcm2 benda yg timbulkan keraguan kehalalannya sejak akhir2 ni...

@1 stop hpa
Silakan....

@

20 Ogos 2010 3:05 PTG

Ada sedikit keraguan dalam kenyataan akak .

Dalam kes ini Mc Donald's dianggap tidak halal sebab menggunakan daging dari Mac Food kan ?

Dan kalau tak silap sijil halal dari Mac Food ditarik balik bukannya disahkan tidak halal .

Dalam erti kata lain , JAKIM tidak lagi menjamin daging dari Mac Food halal dan Jakim tidak menistiharkan daging dari Mac Food Tidak halal .

Tidak boleh mengatakan daging dari Mac Food tidak halal .

Surat ini adalah pada bulan april 2010 . Bukan yang terbaru .

20 Ogos 2010 3:10 PTG

dah check .... McDonald still halal

20 Ogos 2010 3:17 PTG

@touya
Wallahu'alam....
Kalau ada keraguan ttg halal tu, rasanya elok dielakkan.
Tapi kalau masih yakin ttg sah halal tu, tak ada siapa akan menghalang untuk terus membeli. Apa pun, buatlah pilihan yang terbaik.

20 Ogos 2010 3:19 PTG

@touya
Ok,thanks atas infonya.

20 Ogos 2010 8:36 PTG

Salam... kalau dibaca betul2 dari blog si tikus tu.. dia menerangkan bahawa McD ni sebenarnya halal. dan bukannya tidak halal. cuma tajuknya saja yg mengelirukan.

kerana yang terbaru (update) jakim dah mengarahkan Mc foods untuk tukar kepada pengedar lain.

Komen saya:

jakim? harap-harap betul laa...

tapi masalah terbesar McD adalah produk yahudi zionis yg ada diantara salamnya diperuntukkan untuk menghancurkan saudara kita di gaza. kita beli bermakna kita dgn sengaja menyumbang kepada isreal yahudi zionis ni membunuh saudara kita. bila tengok gaza diserang dan umat islam disiksa kita pura-pura menangis. tetapi dgn slumber dan tanpa rasa bersalah kita tolong zionis ni belikan peluru untuk bunuh saudara kita sendiri.

McD ni jual makanan. kalau kita x makan kita mati ke? dah tiada makanan lain ke dalam malaysia ni yg kita boleh makan selain McD?

"sesungguhnya yg halal itu jelas dan yg haram itu juga jelas.. diantara yg halal dan yg haram terdapatnya syubahah. jauhilah dari perkara-perkara syubahah"

ini bukan komponen computer contohnya prosessor atau internet dan software yang kita x boleh lari dari mengunakannya.. sbb belum ada diantara kita yg mampu pasarkan sendiri teknologi ni sepenuhnya. skrg ni klau tiada peralatan computer ni mcmana nak buat kerja? internet juga cara terpantas bagaimana kita boleh menyebarkan segala maklumat buat semua umat islam.

Barangan mereka x salah kita gunakan. ini boleh kita contohi dari rasulullah. Rasulullah sendiri menghalalkan ghanimah (harta rampasan perang). seperti senjata dan haiwan seperti kuda dan unta. haiwan boleh dijadikan makanan dan segala persenjataan akan digunakan semula untuk memerangi musuh islam laknatullah.

tetapi bukan membeli makanan mereka seterusnya meningkatkan ekonomi mereka dan akhirnya mereka gunakan untuk memerangi saudara seagama kita.

wallahualam.

21 Ogos 2010 3:02 PG

Salam..

thanks foe the info kak..
skang ni nak g makan kat McD pun da was-was..
Selalu g pun sebab beger dia tu best..
hehe..
tapi dah lama dah xg..

MyToha.com

Tanpa Nama
1 Februari 2013 1:45 PTG

[url=http://buyonlinelasixone.com/#15752]cheap lasix[/url] - generic lasix , http://buyonlinelasixone.com/#7999 generic lasix

Tanpa Nama
3 Februari 2013 4:05 PG

[url=http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#9610]cheap accutane[/url] - cheap generic accutane , http://buyaccutaneorderpillsonline.com/#1133 cheap generic accutane

Tanpa Nama
4 Februari 2013 4:09 PTG

[url=http://buyimitrexonlinerx.com/#khllz]order imitrex[/url] - purchase imitrex , http://buyimitrexonlinerx.com/#qnfhj buy imitrex online no prescription

Tanpa Nama
31 Mac 2013 2:50 PTG

[url=http://archive.org/details/icquidumce][img]http://emeds.biz/pics/spymobile.png[/img][/url]
spy museum dc discount tickets http://spymobile6892bjhq.carbonmade.com/projects/4708571 android sms spy software [url=http://archive.org/details/bellnonmime] track a cell phone app on iphone[/url] phone number tracker free trial how to spy cell phone conversations spy mobile price india
mamoleptino321 http://archive.org/details/axalpara http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440976 http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440899
trace a cell phone call for free http://archive.org/details/outvemari apple iphone spy stick [url=http://archive.org/details/haapropdenlau] spy trailer cars 2[/url] free download bluetooth spy software for your mobile phone watch movie spy kids 4 megavideo gsm phone spying software free
http://archive.org/details/braktertila http://archive.org/details/icpobdispso http://archive.org/details/conlicosha
[url=http://www.blogger.com/comment.g?blogID=4718725847681323160&postID=5429811068349234429&page=1&token=1364463129151]colour audio spy wireless camera with receiver[/url]
http://mmjsee.lbif.nxrlecd.tcsq.qypvthu.loqu.forum.mythem.es/afgepoeierden/austin/erempi/ http://www.blogger.com/comment.g?blogID=18296981&postID=115157321752243077&page=1&token=1363718818256 http://rqtsmjf.ucnkrk.lhveeg.ylreqjqku.scvfzfx.forum.mythem.es/aahu/afgetoomde/ http://www.teatrinodegliillusi.com/index.php/component/k2/item/11-simone-schettino http://n2group.ru/2013/01/04/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-dahoster-com/#comment-147
android spy apps for free http://www.world66.com/member/spymobile_p4gk0u64/ spy hd waterproof camera watch [url=http://spymobile76ml.carbonmade.com/projects/4708479] watch himym season 8 episode 3 nannies[/url] remote spy software for mac monitor your kids text messages free track a cell phone location online

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved