Antara Sains Moden Dan Ilmu Wahyu.

on Ahad, Disember 19, 2010

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Semalam aku tebaca status Facebook dari seorang rakan sekolah rendah mengenai penyakit yang dihidapinya. Apabila dunia semakin maju, banyak penyakit yang datang samada melalui persekitaran, pemakanan mahupun genetik. Allah menurunkan sesuatu penyakit kepada kita juga sebagai ujian dalam kehidupan dan mempunyai rahmat tersembunyi. Segala yang diturunkan kepada kita, hanya Allah sahaja yang tahu. Kita disarankan untuk berusaha mengubati penyakit kerana setiap penyakit, pasti ada ubatnya kecuali mati.Sekadar perkongsian info yang aku copy dan simpan dalam laptop. Maaf kepada pemilik sebenar artikel ini kerana telah lama aku save dan aku tidak dapat menyatakan dan tidak mengingati dari sumber mana aku perolehi. Ini merupakan pengalaman yang diceritakan sendiri oleh beliau.

PERTEMBUNGAN ANTARA SAINS MODEN DENGAN ILMU WAHYU (AL-QURAN) & HADIS

Dalam artikel ini saya menceritakan pengalaman diberikan Allah anak sulung dengan memberikan anak manja ini makanan rapu. Sebenarnya, melalui anak yang sulung ini, begitu banyak Allah memberikan ilmu melalui pengalaman membesarkannya. Alhamdulillah bersyukur saya di atas segala nikmat yang diberikan Nya.

Dari tahun 1980 hingga 1985, saya mengajar di tiga buah sekolah dari SMK Sultan Ahmad Shah Cameron Highland, Sekolah Mahmud Raub dan akhir sekali di Sekolah Menengah Sains Raub. Saya mengajar subjek utama biologi tingkatan 4 dan 5 di samping beberapa subjek lain. Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan . Saya tidak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang.

Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh. Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini "Janganlah kamu makan organ dalaman". Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya. Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:

1. Hati
2. Paru-paru
3. Perut
4. Hempedal
5. Buah pinggang
6. Jantung
7. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
8. Telur ikan
9. etc.

Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini. Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?

Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan, sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah, beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajar matapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.

Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak mata bahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalah anemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anak saya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurang merah. Doktor menasihati kami berdua agar memberikan anak sulung kami ini makan banyak hati seperti hati ayam. Doktor juga ada memberikan supplement untuk anak kami tersebut.

Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah, sewaktu singgah di pasar Raub, saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya. Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot. Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.

Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam. Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya . Saya dan isteri terpaksa mengambil cuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak saya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak. Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas.

Allah saja yang mengetahuinya azab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal 120 hari). Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia. Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun. Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?

Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi di Kajang mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalam bentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikan ubat ini kepada anak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak saya meningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7. Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun. Pendek kata, sekolah memang terpaksa selalu tidak hadir kerana demam.

Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehingga berusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih. Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilan telefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius. Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwah guru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya.

Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah saya menjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencari sebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlah makan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyak juga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya. Alhamdulillah selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wad hospital .

Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yang disarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantah kata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan universiti (biologi & kimia) sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guru agama. Arwah guru saya menasihati agar:

1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya
2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties, ding dang, double decker, burger, naget, sausage dan sebagainya
3. Elakkan minuman bergas
4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah
5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.
6. Makan buah delima
7. Makan epal hijau

Selepas tiada pilihan (doktor dan pakar sudah diusahakan) melainkan mencuba kaedah rawatan arwah guru semata-mata, akhirnya saya bersyukur kepada Allah SWT bahawa inilah kaedah yang tepat untuk merawat kes anak saya. Sejak dari saat ini, anak saya ini kelihatan semakin sihat dan segar dan akhirnya kekerapan menghidap demam pun telah menjadi sejarah. Syukur Alhamdulillah terima kasih kepada Mu ya Allah di atas rahmatMu.

Bermula dari saat ini saya sudah berpusing 180 darjah. Saya menyumpah kepada ilmu sains yang mengajarkan bahawa makan hati boleh membawa kebaikan kepada manusia . Saya menyumpah juga kepada diri saya yang selama ini mengajarkan kepada pelajar-pelajar saya satu ilmu yang sebenarnya membawa mudharat kepada manusia. Ampunilah dosa ku ya Allah kerana mengajarkan ilmu sesat di sekolah dahulu (ilmu makan hati untuk menambah darah).

Saya yakin bahawa saranan ilmu sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajarkan oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat. Orang Yahudi ini beranggapan jikalau dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi semata-mata, alangkah indahnya. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Tanggapan saya ini adalah berdasarkan bahawa orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Mereka ingin menggunakan ilmu ini untuk merosakkan dan membunuh umat Islam.

Saya berkata demikian kerana ilmu sains dari barat mengajarkan untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi, Amerika dan England tidak makan hati. Mereka juga tidak makan kepala ikan seperti disarankan Nabi sedangkan orang Melayu Islam di Malaysia makan hati dan kepala ikan.

Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan Rasul Nya saja yang mengetahui dengan tepat. Pengalaman anak saya serta didiagnosed oleh doktor sebagai pesakit leukemia sudah cukup mengajar saya betapa mudharatnya memakan hati. Anak saya telah memakan hati ayam dengan begitu banyak sekali semenjak berusia 2 hingga 13 tahun. Subhanallah.

Kepada mereka yang taksub dengan ilmu sains dan perubatan moden, waspadalah, berbagai agenda tersembunyi dimasukkan oleh Yahudi dan Nasrani di dalam ilmu sains dan perubatan moden. Mereka mengajarkan tidak ada ubat bagi menyembuhkan penyakit seperti diabetes, jantung dan bengkak hati sedangkan Allah dengan jelas menyatakan setiap penyakit diturunkan Allah bersama ubat melainkan mati.

Moga dengan perkongsian ilmu dan pengalaman tersebut, dapat kita jadikan panduan dalam menjalani kehidupan seharian.
Assalamualaikum.
Ranking: 5

16 comments

19 Disember 2010 pada 11:34 PG

salam
wah baru tahu rupanya tak elok makan hati, kekadang kami sekeluarga makan juga hati ni, nasib baik budak2 tak berapa suka...

kalau makan hati ulam jantung lagi tak bagus kans..hehe

19 Disember 2010 pada 12:30 PTG

Tapi kan.orang Yahudi
tak makan pun hati dan
apa tercatat buku sains
darjah 4 lagi.

binggung sungguh??????

19 Disember 2010 pada 3:12 PTG

salam Iza..
tiada yang dapat mengatasi
kekuasaan Allah..sains apabila
di kaji pasti akan menjurus kepada
kitabullah dan keagungan Allah jua..
wallahualam..

19 Disember 2010 pada 10:30 PTG

amat menarik..baca sampai habis...t/kasih atas perkongsian...very2 nice entri...:)

20 Disember 2010 pada 10:19 PTG

Sains islam mengalami segalanya...

20 Disember 2010 pada 10:41 PTG

@etomyam
W'salam..
Ya, tak elok sebenarnya...
kalau makan hati berulam jantung, slim la badan...

@Ali ridha
Itu mungkin ilmu yg disembunyikan dan diselewengkan, wallahu'alam...

@zulkbo
W'salam.
Ya, betul tu. Kerana setiap kejadian adalah dari Allah jua.

@ASSOYFINGER67
Sama2. :)

@Ali ridha
Ya.

21 Disember 2010 pada 12:46 PG

macam2 penyakit dah ada sekarang nie..

21 Disember 2010 pada 5:34 PTG

@Zikri Husaini
Ya..

23 Disember 2010 pada 9:42 PG

dah terlalu banyak fakta yg diputar belitkan oleh yahudi..ada satu contoh samada bumi mengelilingi matahari atau matahari yg beredar?

dalam surah yasin ayat 38

"dan matahari berjalan di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan Allah Yang Maha Perkasa maha mengetahui."

kita hari ini didedahkan dgn fakta bahawa matahri adalah pusat orbit dan tidak bergerak. mana satu yg btul? ayat quran atau fakta hr ni?

23 Disember 2010 pada 12:00 PTG

Islam memang jawapannya..cuma ilmu sains ni mmg kita perlu sentiasa kaji dan kaji, sbb pengakhiran jawapnnya adalah kekuasaan Allah jua..

23 Disember 2010 pada 5:40 PTG

@adele
Ya, betul tu....
mmg dah banyak fakta diputarbelitkan..

@Lee
Ya. Allah memberikan kita akal untuk berfikir dan mengkaji, bukan menerima bulat2 apa yg dikata...

27 Disember 2010 pada 4:19 PTG

wah.. ini buat aku makin nak quit makan organ dalaman ini. So far, aku dah quit air karbonat. Semoga kita semua dpt faedah dr artikel ini. Bagus bro!!

27 Disember 2010 pada 5:14 PTG

@zul
InsyaAllah...
moga niat anda itu akan berjaya...

27 Disember 2010 pada 11:39 PTG

Saya pun ada terbaca entri ini larangan pemakanan organ dalaman diblog tersebut.

Paru-paru adalah antara bahagia kegemaran saya. Nampaknya kena kurang pengambilan paru-paru

28 Disember 2010 pada 3:49 PTG

@akubiomed
Rupanya ramai jgk penggemar ogran dalaman ni ek?

Tanpa Nama
4 Januari 2013 pada 8:06 PTG

boleh sesiapa jelaskan, selain dari buah delima dan buah epal hijau apa lagi y sesuai utk tambah darah? saya seorang ibu yang mengandung. kalau kerang boleh x? sebabb saya tak makan organ dalamn binatang. kecuali paru lembu tapi tak boleh juga kan? minta pandangan dari semua.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved