Kejamkah manusia???

on Isnin, November 30, 2009

Kenapa pulak dikatakan manusia kejam?

"Sebab manusia dengan rakusnya telah meragut jantungku tanpa belas kasihan", kata pokok pisang.

Inilah wajah jantung pisang di kampungku semasa aku balik ke kg sebelum hari raya. Ku tunggu.....dari jantungnya sahaja sehingga keluar putiknya. Dah tak ada kerja lain nak dibuat....




Khasiat:
Jantung pisang memberi tenaga dan membersihkan organ-organ dalam badan seperti jantung, hati dan membersihkan buah pinggang. Menurunkan tekanan darah tinggi,
mencegah stroke dan pendarahan otak, baik untuk jantung dan pembuluh darah.

Jantung pisang dijadikan ulam selepas dicelur. Sedap makan dengan nasi kalau cicah dengan sambal belacan.
Ranking: 5

14 comments

1 Disember 2009 9:37 PTG

hoho..feveret ku..mmg sedap jantung pisang ni..xsgke ia berkhasiat yer..hehe

1 Disember 2009 11:25 PTG

Terima kasih kerana singgah ke teratak usang. Mr. Cuz ada tanam ke pokok pisang?

1 Disember 2009 11:52 PTG

Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

Zuki (zukidin.blogspot.com)

2 Disember 2009 8:16 PG

Terima kasih krn sudi singgah. InsyaAllah nanti iza akan menyusul.

2 Disember 2009 9:32 PG

juga bagus utk ibu2 yang menyusukan bayi. menggalakkan susu.

2 Disember 2009 10:47 PG

ohhh xpenah lagi makan jantung pisang nie..tengok macam pahit jerk..

2 Disember 2009 10:49 PG

Terima kasih kakngah krn sudi berkongsi info yg berguna. Kepada ibu2 yg masih menyusukan baby, rajin2 la mkn jantung pisang...

2 Disember 2009 2:18 PTG

Salam singgah ke teratak usang PuRpLeLiCiOUs. Tak pahit la, sedap. letak garam sikit, minyak masak 2-3 titik, baru rebus.try la dulu.

2 Disember 2009 3:37 PTG

salam kembara iza..

agak2nye la..

kalo kite saket jantong..

bole x ganti ngan jantong pisang?

ngee..

2 Disember 2009 4:24 PTG

Salam singgah ke Teratak usang.
Bole tp.......hanya untuk ekopelancongan je la.

2 Disember 2009 6:38 PTG

sedapkah..tak pernah plak aku makan jantung pisang haha

3 Disember 2009 11:13 PG

try la mkn dulu,baru tau sedap ke tak.....thanks krn singgah...

3 Disember 2009 12:09 PTG

jantung pisang buat masak gulai ikan jenahak sedap woo.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

28 November 2021 9:49 PG

Muhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
..........................................................................
Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.

Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570


๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ


Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved