Cara Pasang Sitemap Terbaru

on Khamis, September 20, 2012

Assalamualaikum, 
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Panduan untuk diri sendiri dan juga pada sesiapa yang berminat untuk pasang sitemap di blog. Perkongsian ilmu dari pemilik blog sembang cyber. Terima kasih atas tunjuk ajar tersebut.

Cara untuk pasang sitemap ini:
1. Buka page baru, letakkan tarikhnya pada tarikh permulaan blogging atau sebelumnya.
2. Paste code di bawah ini di ruang penulisan entri.

<style>
#dafis-acc{
font-family:"Trebuchet MS", Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size:12px;
color:#333;
background:url(http://lh3.ggpht.com/_xcD4JK_dIjU/S-KAWJugl3I/AAAAAAAAEBg/bY_3UzrECSg/d/bg5.gif) repeat-y scroll left center #E7F7FB;
padding:2px 0;
border:1px solid #339DC6;
}
.dafis-label{
background:url(http://lh6.ggpht.com/_xcD4JK_dIjU/S-KAVk09KSI/AAAAAAAAEBc/Tqfaca2nwmo/d/bg4.gif) repeat-x scroll 0 0 #E1F4FB;
font-weight:bold;
line-height:1.4em;
overflow:hidden;
white-space:nowrap;
vertical-align: baseline;
margin: 1px 3px;
outline: none;
cursor: pointer;
text-decoration: none;
padding: 2px 10px;
color: #fff;
text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0,.3);
border:1px solid #2F94BA;
}
.dafis-label:hover{
background:url(http://lh3.ggpht.com/_xcD4JK_dIjU/S-KAVlLiuVI/AAAAAAAAEBU/Hd-n_8N7qak/d/bg2.gif) repeat-x scroll 0 0 #E1F4FB;
color:#003366;
}
.dafis-daf ol{
margin:0 0 0 30px !important;
padding:0 !important;
}
.dafis-daf ol li{
background-color:#C9E9F4;
line-height:1.5em;
margin:1px 3px !important;
white-space:nowrap;
text-align:left;
border:1px solid #339DC6;
}
.dafis-daf ol li a{
text-decoration: none !important;
color:#333 !important;
display:block;
padding-left:10px;
}
.dafis-daf ol li a:hover{
background: #7BC4DF;
border-left: 5px #333 solid;
padding-left: 5px;
text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0,.3);
}
</style>
<script type="text/javascript" src="http://henscripts.googlecode.com/svn/trunk/jquery.toc.acc.min.js"></script>
<script src="http://teratakusang.com/feeds/posts/summary?max-results=1000&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

3. Tukarkan  url berwarna biru di atas kepada url blog anda.


4. Paste code di bawah selepas </head>

<script type='text/javascript' src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js'/>

Selamat mencuba.

NOTA: Sitemap akan disusun mengikut kategori jika kita meletakkan hanya satu kategori di ruangan setting Labels. Ia bertujuan agar sitemap yang kita bina tersusun kemas dan tidak berselerak atau terkandung dalam beberapa kategori.

Ranking: 5

15 comments

20 September 2012 12:35 PTG

wahh menarik nih..nanti ada masa nak cuba..hehe

20 September 2012 12:48 PTG

Jarang blogger ambil berat pemasangan sitemap ini. Ia penting untuk pembaca mencari info di entri yang lama.

20 September 2012 1:40 PTG

As Salam,

Terima Kasih kerna mention nama Sembang Cyber..hehe..ianya sekadar perkongsian bersama rakan2 SC di facebook sahaja. Al Maklumlah kebetulan semalam perasan ada yang tak kena dengan site map versi Abu Farhan. Alang2 kita dah tahu ada yang tak kena makanya kita kongsikan bersama rakan2 yang lain. Sebab saya tahu ramai blogger yang menggunakan site map Abu Farhan. Nak tunggu dia solve kan problem tu akan ambil masa. kerna kalau tak silap saya. dia dah lama tak update blog.

20 September 2012 11:49 PTG

sekarang ni belum cukup masa untuk godek2 coding blog lagi..hehehe..

21 September 2012 1:46 PG

salam..
ermm..saya suka yang lama
sebab dah dapat page rank 1
apa pun terima kasih..
nice info :)

21 September 2012 10:29 PG

nice info bro..sebelum ni pernah juga pakai coding sitemap abu farhan..tapi sekarang dah pakai plugin lain.

Entri terbaru Aku, Kuala Lumpur dan Tong Sampah

21 September 2012 10:46 PG

Terima kasih daun Celagi,
Ada info boleh kongsi lagi,
Ini sangat baik untuk entri,
Dapat mencantikkan lagi blog diri sendiri.

21 September 2012 12:43 PTG

sitemap ni memang penting dan memudahkan kita terjah post2 yg lama

21 September 2012 12:48 PTG

nampak cantik sitemap tu
wordpress juga boleh guna ni, kan?

21 September 2012 5:51 PTG

Terima kasih sahabat atas berbagi ilmunya, langsung dicoba nih tipsnya buat sitemap

22 September 2012 9:46 PTG

mmg membantu pengguna blogspot..hehe

24 September 2012 7:58 PG

Bertuah singgah kt blog ni pagi ni. Ada byk tips.
Masih bru sgt berblog.
Slmat bkenalan:)

Tanpa Nama
24 November 2012 6:15 PTG

nak tanya nih...knp saya tak boleh paste javascript kedat bawah kod ???
someone help me pls.. dah xthu nk tanye sape ni.. :(

24 November 2012 9:47 PTG

@Tanpa Nama
Nak membantu tapi..tak faham soalan la...bawah kod apa tu?

27 November 2012 10:57 PTG

saya dah cuba pasang sitemap ternyata tidak muncul datar artikelnya,tdk tau apa psal blog saya

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved