Tiramisu Strawberry

on Sabtu, Jun 30, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Nak buat Pavlova, oven masih belum ada. Nak beli oven baru, harganya memang mahal. Baru ni aku survey jenama Pansonik 19L dalam RM2++. Terbantut lagi semangatku. Nak baiki, kena order barang yang rosak dulu. Jadilah aku ni penunggu setia. Kalau boleh baiki oven tu, aku lah orang yang paling gembira sebab kalau beli baru, mungkin akan kecil dari tu.

Ini dia percubaan pertama membuat Tiramisu Strawberry.

Tiramisu.
Tiramisu adalah kek paling mudah untuk disediakan. Tak perlu bakar, tak perlu kukus. Jadi boleh la aku cuba. Ada pelbagai cara dan bahan untuk sediakan Tiramisu namun yang utama pastinya ada Cream Cheese, Whipping Cream dan gula.

Bahan-bahan Kek Tiramisu.
250gm Whipping cream
250gm Cream Cheese
150gm gula halus
Biskut Marry
1 sudu serbuk nescafe
1 cawan air suam
Hiasan: Filling, serbuk koko, ceri dan sebagainya.

Cara Penyediaan Tiramisu.
1. Putarkan gula halus, whipping cream dan cream cheese hingga kembang.
2. Celupkan biskut marry ke dalam bancuhan nescafe (dan air suam) dan susun biskut marry ke dalam loyang. Boleh guna gunakan kek chiffon pelbagai perisa.
3. Ratakan 1/3 cream yang telah diputar tadi ke atas susunan biskut marry. Aku juga letakkan sedikit lapisan serbuk koko.

4. Ulang langkah ke 2 di atas. Aku letakkan juga filling strawberry di atas lapisan biskut sebelum sapukan cream.
5. Ulang lagi langkah ke 2 di atas untuk kali terakhir.
6. Lapiskan juga dengan serbuk koko dan hias sesuka hati. Masukkan dalam peti sejuk antara 3 hingga 6 jam.

Rupa kek Tiramisu dah siap dihias simple. No idea. Ceri untuk kuih samprit, guna dulu untuk kek sebab oven belum ada nak bakar kuih. Kek ni siap jam 2 pagi, otak pun dah blur dengan mengantuknya, terlupa pulak nak hias dengan coklat rise yang aku beli khas untuk hias kek ni.


Gula boleh kurangkan sikit sebab dah guna filling. Anak aku suka makan krim atas tu sahaja. Setengah dari kek ni telah habis aku bekalkan pada hubby and the geng ketika pergi memancing di Pantai Timur.

Ranking: 5

30 comments

30 Jun 2012 pada 12:56 PG

Wahaha.. Nampak menyelerakan la kek tu. :D Cuma tak boleh kena selalu la..

30 Jun 2012 pada 10:33 PG

Seronok dapat buat kek sendirikan.. cukup puas hati.. hik3
Look superb sis...

30 Jun 2012 pada 12:17 PTG

agaknya kalo letak pulak aiskrim kat atas dia tu lagi superb kot..hehehe

30 Jun 2012 pada 4:09 PTG

susah juga nak buat, bila makan sekejap je habis...heee

30 Jun 2012 pada 4:14 PTG

Resepi yg simple&sedap..thks for sharing resepi.

30 Jun 2012 pada 4:45 PTG

aik senang nya..leh try nnt.. :)

1 Julai 2012 pada 1:41 PG

Salam,
Semua jenis kek memang sedap.. tapi nak buat sendiri memang satu hal juga.. tapi ada resepi macam ni rasa teringin juga nak buat di rumah

1 Julai 2012 pada 2:29 PG

Tak sangka Kak Iza pandai juga,
Mana jumpa resepi kek tiramisu,
Ada resepi boleh tukar cara,
Masa yang ada bukanya selalu.

1 Julai 2012 pada 9:11 PG

salam;
yang penting rajin buat maka menjadilah ia!!.

1 Julai 2012 pada 12:18 PTG

Wah sedapnya bila hendak ajak ke rumah.

1 Julai 2012 pada 1:16 PTG

wah sedap. ada resepi tu patut cuba :)

1 Julai 2012 pada 6:35 PTG

nampak sedap.. kena minta wife buatkan juga ni.. resipi dah ada..

1 Julai 2012 pada 10:27 PTG

misti sedap ni..ada pek percubaan x?

2 Julai 2012 pada 12:57 PG

Salam Alaiyka.

Whoaho!! Itu Kek Tiramisu memang sungguh menggoncang perasaan. Selama ni main dok beli je. Mungkin la ni dah ada cara, boleh la cuba buat. Tapi bab putar memutar tu agak malas sikit. Hehe.

Selamat Menyambut Ramadhan : )

2 Julai 2012 pada 11:43 PG

Sedapnya... 1st time tengok Tiramisu Strawberry, selalu yang biasa je..

Kak, Myra ambik resepi ye ;)

2 Julai 2012 pada 1:56 PTG

@Myra Jay
Okey, ambik la..

2 Julai 2012 pada 1:57 PTG

@Noorizal Ramly
Sama la, selalunya beli kat secret recipe je, mahal pulak tu. Kali ni dah tau cara, boleh la buat selalu kalau rasa nak makan kek tiramisu.

2 Julai 2012 pada 1:59 PTG

@Nazri
Ada je pek percubaan. Ada blogger jual. Lagi senang, masukkan air panas je, kalau2 dan masukkan dalam peti ais. Kesedapannya Wallahu'alam sebab belum pernah cuba.

2 Julai 2012 pada 2:00 PTG

@Mus
Yup, cuba la..

2 Julai 2012 pada 2:02 PTG

@akubiomed
hehe...
Hari raya nanti jemput la datang ke rumah (mertuaku)di Perlis.

2 Julai 2012 pada 2:03 PTG

@yusuflaili(Goku)
W'salam..
Betul 3x.

2 Julai 2012 pada 2:04 PTG

@Encik Anif
Ya. Kalau ada penyakit, kena berhati-hati la. Kalau tengah jaga badan pun, jangan makan banyak2.

2 Julai 2012 pada 2:05 PTG

@Nur Misnan
Ya la,
rasa puas sangat, lagi2 kalau ada yang suka makan kek yang kita buat.

2 Julai 2012 pada 2:05 PTG

@pipoq
Hmmm...
boleh juga,
Ais krim pun sedap.

2 Julai 2012 pada 2:06 PTG

@Denaihati
Inilah kek paling senang di dunia. Tak perlu nak letak atas api.

2 Julai 2012 pada 2:07 PTG

@Alina
sama2.

2 Julai 2012 pada 2:08 PTG

@jebengotai
Ya, paling senang.
cuba la

2 Julai 2012 pada 2:09 PTG

@Kulanzsalleh
W'salam
Senang je ni. Kek paling mudah di dunia. Ada orang kata, ini kek orang pemalas sebab tak payah masak.

2 Julai 2012 pada 2:11 PTG

@sensasi2020.blogspot.com
Google je, macam2 cara ada.
caranya pun mudah
rajin dengan malas je...

5 Julai 2012 pada 2:41 PTG

alamak tgk gambar je pun dah lapar perut :)

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved