1st Time Raya Di Perak.

on Sabtu, November 05, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Esok dah nak raya. Kalam-kabut jadinya. Dua tiga hari lepas aku sibuk sangat-sangat menguruskn keluarga. Nak tidur pun tak sempat. Kalau terlelap sekejap,pasti ada saja yang mengganggu. Paling lama dapat tidur,5 jam.

Bila nak raya,semua orang sibuk. Dengan nak sediakan sarapan,mandi anak-anak, basuh baju, sediakan makan tengahari,masa untuk diri sendiri (mandi,solat),nak buat kuih simpul (tak siap2 lagi),dah petang pulak. Siapkan makan malam dan juadah berbuka puasa untuk my mum,kemas-kemas dapur,rehat sat,anak pulak meragam. Kiranya masa tu sangat-sangat berharga. Bila menyusu sambil baring,pasti terlena. Tengah-tengah malam baru terjaga untuk bereskan mana yang patut dan solat isyak. Terasa masa begitu singkat.

Ni juga merupakan cabaran beraya di tempat orang. Cadangnya nak buat rendang tok,ayam masak merah, nasi briani,acar dan kerabu. Entah sempat atau tidak.

Tak dapat nak balik kampung,my hubby kena standby. Selamat Hari Raya Qurban.
Ranking: 5

11 comments

6 November 2011 1:18 PG

assalam iza

mcam2 menu nak buat tu. Dgn nasi briani ada. Kalau dekat wa singgah dah kat sana ... he33

selamat menyambut eidul adha buat iza sefamily dan selamat menjalani ibadah korban

6 November 2011 9:28 PG

salam;
memang memenatkan bila tiba musim raya,lebih2 lagi kalau keluaga besar.tapi apa yg kita lakukan untuk keluaga berbaloi juga andainya dihargai..

6 November 2011 10:51 PTG

pengorbanan seorang isteri dan ibu... besar ganjarannya.

7 November 2011 1:21 PG

@wachak

W'salam..
Terima kasih..selamat hari raya Qurban juga untuk wachak.

7 November 2011 1:23 PG

@yusuflaili

W'salam..
Ya la, best sangat bila dapat buat semua seorang diri. Sebelum ni tolong2 mak mertua je..

7 November 2011 1:23 PG

@muss
InsyaAllah...

7 November 2011 12:55 PTG

maaf lama tak bertandang...cucu dah buleh jalan ke?

7 November 2011 4:02 PTG

@terataksenja
Tak mengapa...meniarap pun belum lagi..hari ni baru genap 2 bulan usianya..

7 November 2011 6:05 PTG

Salam Aidil Adha...

8 November 2011 12:22 PG

salam..
selamat hari raya..
gitulah bila dah
bertambah ni ye..

apapun keluarga perlu
di utamakan..kueh simpul?
macam mana rupanya tu ye?

10 November 2011 10:21 PTG

Assalam..

Saya pun beraya di Taiping baru2 ni..Selamat menyambut hari raya aidiladha (terlewat beri ucapan)

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved