No follow vs Do Follow

on Khamis, Jun 10, 2010

Salam…

Dua tiga hari ini aku punya mood untuk membaca, menyelidik dan mengkaji serba sedikit mana yang termampu dan ingin ku kongsikan bersama. Ada antara kita yang sudah faham dengan nofollow dan dofollow. Tak kurang juga yang belum tahu tentang no atau dofollow ini. Berbekalkan ilmu yang aku kutip dari pembacaan di beberapa blog dan forum, ingin aku kongsikan apa yang aku faham. Mana-mana bahagian yang aku tidak faham, diminta pakar atau otai-otai yang ada tolong jelaskan lebih lanjut.

Baru-baru ini aku menjadikan Teratak Usang sebagai blog dofollow. Tapi hari ini aku kembali semula ke nofollow. Kenapa? Jom baca dulu.

Maklumat dofollow boleh baca dan boleh gali di blog Ariffshah. Untuk pengetahuan, semua blogspot adalah nofollow dan kita boleh jadikan dofollow. Tetapi ada blog yang mengambil langkah-langkah keselamatan atau tetap setia dengan nofollow dengan sebab-sebab tertentu. Ianya terpulang pada blog itu sendiri.

1. Apa itu dofollow?
2. Kenapa blogspot asalnya nofollow?
3. Bagaimana untuk menjadikan blogspot sebagai dofollow?
4. Bagaimana untuk mengetahui sesebuah blog itu dofollow?
5. Bagaimanakah cara yang betul untuk mendapatkan free back link (Penting!)?
6. Apakah kekurangan dan kelebihan dofollow?
7. Apakah kekurangan dan kelebihan nofollow?
Sila baca selanjutnya.

1. Dofollow bermaksud kita memberikan free back link kepada sesiapa yang meninggalkan komen di blog kita. Bukan tinggalkan url di shoutmix atau cbox ye. Jadi, pada sesiapa yang inginkan free back link, ringan-ringankan tangan anda untuk tinggalkan komen di blog dofollow.

2. Blog nofollow adalah untuk mengelakkan spammers. Bak kata Ariff, untuk menghukum spammer namun tempiasnya terkena juga pada pengkomen yang ikhlas tinggalkan komen.

3. Untuk menukarkan nofollow ke dofollow, boleh ikuti langkah-langkah berikut:

Cara buang nofollow
Login kat blogger.com > Layout > Edit Html > Expand Widget Templates
Search (Ctrl + F) comment.authorUrl
Padamkan
Save.

4. Untuk mengetahui sesebuah blog itu blog nofollow atau tidak.....
Buka mana-mana post blog yang ada komen. Kemudian kat menu browser Firefox klik View > Page Source (Ctrl + U). Satu window baru akan terbuka, di situ search (Ctrl + F) nama salah satu pengkomen kat situ. Dari situ kita akan nampak sama ada url ke laman web pengkomen tu ada rel='nofollow' atau tidak.
~Dah cuba kaji tapi blog dofollow tetap ada rel= nofollow~

Satu lagi cara dengan memasang plugin Firefox atau infonya. Kita dapat bezakan highlight biru sebagai dofollow dan merah sebagai nofollow.

5. Cara yang betul untuk dapatkan free backlink adalah dengan menggunakan url blog samada dalam komen atau gunakan dalam ID. Sekirannya blog tersebut dofollow, url yang ditinggalkan akan terus di bawa ke blog pengomen.

6. Kekurangan dan kelebihan dofollow.
Kekurangan.
* Kelemahan yang pertama adalah blog dofollow tidak begitu disukai oleh Google kerana blog dofollow memberikan link keluar yang banyak. Jadi jangan terkejut jika blog dofollow tidak berada di halaman awal Google.
* Kelemahan atau kekurangan dari blog dofollow juga mudah diserang spammer yang meninginkan free back link ke blog kita.
* Jika terlalu banyak link keluar yang ada di blog anda, blog anda mungkin akan dihapus dalam enjin pencarian Google dan hanya mengindeks sebagian halaman blog sahaja. Ini akan membuat visitor dari Google berkurang.

Kelebihan dofollow
*Sesetengah blogger menjadikan blog kepada dofollow supaya visitor berminat meninggalkan komen seterusnya mendapatkan free back link. Lagi satu untuk meningkatkan pagerank blog pengomen itu sendiri.

7. Kekurangan dan kelebihan nofollow.
Beberapa kelebihan blog nofollow adalah
* Pagerank blog kita akan meningkat, kerana link yang masuk boleh ditapis. Dalam search engine, semakin tinggi pagerank maka akan semakin baik posisi blog kita di search engine
* Boleh mendapat trafik lebih dari search engine.
* Jika anda bermain SEO, blog nofollow paling sesuai.
* Sesuai juga untuk blog perniagaan kerana mungkin boleh dapat pendapatan lebih banyak.

Kekurangan blog nofollow adalah
* Orang yang berkunjung ke blog tersebut hanya mencari informasi dan jarang meninggalkan comment.
* Jumlah commentator kurang dari blog dofollow tetapi tetap bergantung pada entry blog. Kalau entry bagus, orang tetap akan komen.

Itu sahaja yang dapat aku pelajari selama beberapa hari ini untuk dikongsikan bersama. Jika ada salah dan silap dalam penerangan di atas, tolong perbetulkan. Hati aku lebih sukakan dofollow tapi akalku tetap nakkan nofollow. Aku pun dah confuse nak pilih yang mana satu. Kesimpulannya, kebaikan nofollow lebih aku suka berbanding kebaikan dofollow.
Ranking: 5

51 comments

10 Jun 2010 11:29 PG

thanks for explaining =)

10 Jun 2010 11:36 PG

Ada jugak saya buat ulasan pasal DoFollow ni tapi untuk Wordpress hehe

10 Jun 2010 11:50 PG

nice3 n3 ...visit mine if free k ;D

10 Jun 2010 11:56 PG

tetiba dni pon teringin nofollow gak ;p hehe

10 Jun 2010 12:07 PTG

smpai sekarang tak phm psl benda alah ni..huhuh

10 Jun 2010 12:53 PTG

follow sana dan follow sini...hehehe... spammers memang la bikin kacau semua orang...

10 Jun 2010 4:03 PTG

nice posting, thank you for sharing

10 Jun 2010 4:25 PTG

banyak kali dh baca dofollow n nodo flollow...penin lagi....

10 Jun 2010 6:12 PTG

@kenwooi
welcome.... :)

10 Jun 2010 6:23 PTG

@Syafrizal
Ooo....bagus jgk tu...

@suhaisweet
Ok suhaisweet.....thanks :)

@ardinihumaira
Ya?ok.

@nur hidayah isa
apa yg x faham? tanya la, mana tau ada yg boleh bantu.

@papabear
Kalau ada kesempatan, semua orang tak lepaskan peluang untuk komen blog do follow kan....
Bab spammer tu, tak boleh nk buat apa la melainkan kita delate je la.

@Warna Tulisan
u r welcome....sama2 berkongsi info.

@yastro
Cepat cari panadol.....ahaks.
Apa yg peningnya? jgn malu bertanya nanti sesat jalan.

10 Jun 2010 7:08 PTG

supaya teman2 yang lain lebih berhati-hati bila nak buat blog mereka ke dofollow. tapi bagi blog yang baru atau pr2 kebawah seri nasihatkan jangan amalkan kaedah dofollow.

10 Jun 2010 11:36 PTG

mijie pun dulu guna dofollow. tp skrg dh guna nofollow. papepun thanks for info..:)

11 Jun 2010 12:24 PG

info yang sangat berguna ni.. blogspot akupun rasanya dah dofollow..

11 Jun 2010 12:27 PG

bagus la info.... saya punya nofollow.. ingatkan nofollow tu tak bagus. rupenya ada baiknya.. hehe :)nice2

11 Jun 2010 12:28 PG

@Seri Bahasa
Thanks Seri atas infimation tersebut.

@mijie
oooo, ya ka? ok.

@Kulanz Salleh
sama berkongsi info....

11 Jun 2010 12:31 PG

@ProPiTo.com
Ya la, dulu pun ingat mcm tu. bila dah tukar ke do follow, ingat nk buat n3 utk ajak ramai2 do follow tapi baru tau ttg kebaikan no follow, terus letakkan semula no follow.

12 Jun 2010 1:53 PG

saya pilih nofollow lah mcm tu hee..

12 Jun 2010 7:44 PG

@Si budak Aboi
Dah pernah buat dofollow ke sebelum ni?

12 Jun 2010 10:21 PTG

kalau xde perkataan follow dlm edit html tu mcm mne ek?? klau search nofollow lagilah x jumpa.. ada pape yg kena edit ke??

12 Jun 2010 10:50 PTG

@suka_haha
Kalau x ada benda tu, rasanya blog awak dofollow la....

Sebabnya kalau nk jadikan blog ke dofollow, awak kena buang rel=nofollow kat html

13 Jun 2010 3:50 PTG

wao.. thanks.. skrg tak tau nak letak nofollow atau dofollow. hihihi

13 Jun 2010 5:01 PTG

@MaryamJamilah
ok. Haa sudah....maksudnya masih dalam mood nofollow la tu..

14 Jun 2010 6:46 PTG

perkongsian yang bagus..bkn snang nk tau benda2 mcm nie..lg2 kalu dak2 yg bukan stadi IT..ni melibatkan html n ape2 ntah pasal comp..jd penin gk kalu xda penerangan sprt ni..

14 Jun 2010 8:54 PTG

@realiti
Terima kasih.....
Oo...aku mmg bukan budak IT, sekadar ilmu kemanusiaan je nk sempatku tuntut di U dulu....
Skrg ni dah tak kira budak IT ke apa, kalau x cari, memang x jumpa. Kena tau jgk serba sedikit terutama html, kalau tidak tak dpt la nk jaga blog elok2.hehe....

1 Julai 2010 1:46 PG

blog noFollow lebih sesuai digunakan pada blog yg menerima ratusan komen. setakat komen sikit2 insya Allah x kena penalti from google. :D

1 Julai 2010 2:00 PG

Ooo, ya ka?
Kalau saya, saya mesti la nak komen yang banyak tp penalty tetap diberi pada blogspot. memang xleh nk elak. yang penting berusaha tingkatkan jumlah trafik....

1 Julai 2010 10:45 PG

satu persoalan sebagai tambahan.
sebab apa kebanyakkn web/blog yang terkenal mengamalkan nofollow?

pendapat peribadi, amalkan dofollow.
klau masalah spam, boleh ditapis atau dibuang jika terlepas.

boleh dptkn artikel mana yg dirujuk menyokong fakta

'terlalu banyak link keluar yang ada di blog anda, blog anda mungkin akan dihapus dalam enjin pencarian Google dan hanya mengindeks sebagian halaman blog sahaja'

tq. hehe

13 November 2010 2:39 PG

ulasan yang cukup lengkap dan sempurna sekali ni

14 Februari 2011 4:11 PG

nice sharng, info yg berguna. tp bab kelemahan do follow tu ada sedikit keraguan. sbb dari pembacaan sy di forum2 antarabangsa. blog do follow ni actully lebih mesra search engine, dan memudahkan lagi entri2 di blog kita dicrawl dalam muka depan search enjin, hope fully kalau entri spt ni boleh la serta kan sekali direct link sumber rujukan yang dpt.

TOPIK : 5 CARA MENGENALI LELAKI GAY ( HOMOSEKSUAL)

14 Februari 2011 2:58 PTG

@redzuan
Maaf kerana terlalu banyak buat bacaan ttg do follow dan no follow, jadi tak dapat nak sertakan link kerana itu hanyalah kefahaman saya sendiri melalui bacaan tersebut. Harap dapat bertanya pada yg lebih pakar.

7 April 2011 4:46 PTG

Salam..akak, singgah untuk memberi pendapat..=)

Melalui pengetahuan saya,
DoFollow dan NoFollow ni memang banyak perbezaannya dan kelbihan serta kekurangan masing2..

Untuk DoFollow ni:
Kekurangan blog dofollow ,
1. Google xsuka blog dofollow.
2. Pagerank mungkin akan jatuh.
3. Site mungkin diban dari index google jika terlalu banyak link keluar.

Tapi, cara untuk atasi perkara ni, seimbangkan link keluar dan link masuk, maksudnya dalam satu post, jika ada link keluar, pastikan juga ada link dalam blog sendiri..

Menjawab persoalan daripada saudara Redzuan tu, memang betul blog kita akan mudah di crawl dalam search engine tapi bila dah sampai limitnya,google akan ban tapi still google crawl.

Mengenai kenyataan akak, "blog anda mungkin akan dihapuskan dalam enjin pencarian google" tu agak kurang tepat rasanya, sebab google tak hapus terus, drg still akan crawl cuma kurang.

Jadi, kita seimbangkan link luar dan dalam..

Maaflah,kalau saya salah dalam hal ni..sekadar berkongsi apa yg saya tahu..=)

7 April 2011 4:59 PTG

@BroZool
Terima kasih atas penerangan dan perkongsian tersebut. Amat dihargai kerana akak masih baru dalam hal ni dan hanya faham sendiri melalui pembacaan. Moga jadi panduang dan info untuk pembaca lain. Terima kasih sekali lagi.

7 April 2011 11:41 PTG

Sama2 kak..=)
Kita sama2 berkongsi ilmu...
Ada yg saya sendiri pun tak tahu tapi akak tahu..=)

8 April 2011 10:30 PG

@BroZooL
Ya, sama2 kita kongsi ilmu dan terus belajar.

Tanpa Nama
1 Disember 2012 10:39 PG

I'm extremely pleased to discover this website. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely savored every little bit of it and I have you book marked to check out new things in your website.
Feel free to visit my webpage : Leiligheter til salgs i Tyrkia

Tanpa Nama
3 Disember 2012 9:35 PG

Awesome post.
Visit my web-site erinmore flake

Tanpa Nama
5 Disember 2012 6:00 PG

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.

Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how
could we communicate?
Also visit my homepage ; diablo 3 monk guide

Tanpa Nama
5 Disember 2012 8:55 PG

Hey there great blog! Does running a blog similar to this take a large amount of work?

I've virtually no expertise in programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off topic but I just wanted to ask. Appreciate it!
Feel free to visit my site - how to lose man boobs

Tanpa Nama
5 Disember 2012 3:58 PTG

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on
the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?
Here is my blog post ; whitening cream

Tanpa Nama
7 Disember 2012 5:14 PG

I just couldn't leave your web site before suggesting that I really loved the standard information an individual supply to your guests? Is going to be back steadily in order to check out new posts
Take a look at my web-site - http://immobilienalanya.net/

Tanpa Nama
7 Disember 2012 6:49 PG

Hello it's me, I am also visiting this web site daily, this website is in fact nice and the users are truly sharing good thoughts.
Visit my webpage : immobilien Antalya

Tanpa Nama
7 Disember 2012 7:32 PG

Great article.
Review my blog :: amphora tobacco

Tanpa Nama
7 Disember 2012 7:54 PG

Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was
curious about your situation; many of us have created some nice procedures
and we are looking to trade solutions with others, please shoot me an e-mail if interested.
Also visit my homepage : Bodrum lägenheter till salu

Tanpa Nama
7 Disember 2012 9:46 PG

These are actually enormous ideas in about blogging. You have touched some nice factors here.
Any way keep up wrinting.
Also visit my web-site ... immobilien in bodrum

Tanpa Nama
9 Disember 2012 5:33 PG

It's hard to find experienced people for this topic, however, you seem like you know what you're talking about!
Thanks
My web-site old Holborn

Tanpa Nama
13 Disember 2012 2:15 PTG

That is really interesting, You are an excessively skilled
blogger. I've joined your rss feed and stay up for in quest of more of your wonderful post. Additionally, I have shared your web site in my social networks
Also visit my web-site - samson tobacco

Tanpa Nama
14 Disember 2012 10:18 PG

Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, could test this?

IE still is the market chief and a huge portion of other folks will leave
out your excellent writing because of this problem.
Here is my page van nelle

Tanpa Nama
30 Disember 2012 5:49 PTG

With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
My website has a lot of exclusive content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I'd really
appreciate it.
Also see my web page: uneven skin tone

Tanpa Nama
13 Februari 2013 5:49 PG

phone is easy to carry and fits in the grip [url=http://www.salevivi.com]スーパーコピー 財布[/url]after opening Earthquake B & Q supplier of [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url]efficiency in a short time period there will [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url]armpits free from sweaty odor Besides this http://www.salevivi.com[/url] Axe simply log on to a popular internet http://www.salevivi.com[/url] new sub-clause has been included to exempt

24 Februari 2013 6:06 PTG

hi!,I like your writing very a lot! share we communicate more about your article

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved