Pemandangan Menara Condong...

on Jumaat, Disember 11, 2009

Ada sapa2 yg tak pernah tengok atau tak tau langsung di mana letaknya Menara condong? Bukan Menara Pisa (menara loceng) di Itali ye, tapi Menara Condong di Malaysia.

Menara Teluik Intan dibina oleh Leong Choon Chong pada tahun 1885 dan dikenali sebagai Jam Tinggi kerana ada sebuah jam yg masih berfungsi hingga kini. Apabila ia condong sedikit ke arah barat laut, di di kenali pula dengan panggilan Menara Condong. (Menara Condong ke dua selepas Menara Pisa)


Pemandangan Menara Condong di wantu siang.

Digunakan oleh askar Jepun sebagai menara kawalan untuk perhatikan musuh.

Tujuan asal pembinaan, menempatkan sebuah tangki air untuk penduduk Bandar Teluk Intan sama ada berlaku kemarau atau kebakaran..

Menara Condong di bandar Teluk Intan, Perak....pemandangan di waktu malam.


Selama ni aku tak tau lagi di Menara Condong ni ada lampu yg bertukar wanra di waktu malam. Kalau tak silap ada 5-6 warna kot, aku pun tak pasti. Warna merah dan putih tak sempat nak ambik, hujan dah turun...

Sekarang ni ada pulak "Gerbang Malam" berdekatan dengan Menara Condong dan tapak pasar malam Teluk Intan. Macam pasar malam tapi dibuka setiap malam.

Jom ramai2 kita pi tengok tapak sejarah di Menara Condong Teluk Intan, Perak.
Ranking: 5

29 comments

11 Disember 2009 6:40 PTG

hakhak..
best.. saya penah pegi Menara Condong :)

klik klik nuff

11 Disember 2009 8:07 PTG

Salam singgah PROFFY.
Ya ka? Kat sini tak ada tempat menarik yg lain. Kdg2 boring jgk asyik tgk menara tu je

11 Disember 2009 9:02 PTG

oooo....iza orang perak ker?sy org perak gak...

11 Disember 2009 9:27 PTG

pisa teluk intan..cooool

11 Disember 2009 9:41 PTG

Terima kasih Black-mel. iza dok je kat Perak. Asal Kedah. Perak kat mana ek?

11 Disember 2009 9:42 PTG

A'ah pisa Teluk Intan...

11 Disember 2009 9:54 PTG

baru je blk dr perak..
then sggh kat menara ni:)

11 Disember 2009 10:20 PTG

menarik2 ..tapi masih belum berkesempatan utk pergi..huhhuhu

11 Disember 2009 11:00 PTG

salam,cantik ler,lama dah akak tak ke t intan.
ala2 itali gitu

11 Disember 2009 11:58 PTG

wah sis..promote perak erk?bagus nie..sara pun tkpenah gi tgk menara condong nie..rasa cm nak gi jer 1 day..klik Klia transit untuk sis..sis jgn lupa komen kat entry sara yer..sara perlukan komen2 comel..hehe

12 Disember 2009 2:57 PG

@deeja

Testing..testing

12 Disember 2009 6:32 PG

* @sniffa93_aznil4eva
Ya ka?Dari mana nk ke mana?

12 Disember 2009 6:38 PG

Faranona: xpe, 1 hari nanti sampai la tu...

deeja: Ya ka? yg tu je tarikan yg ada di sini...

sara: promote la jgk sikit2 tp di Kedah lg best. Thanks...ok, nanti sis pi tgk ye...

12 Disember 2009 6:47 PG

@♥akukahmilikmu®♥

ok

12 Disember 2009 7:57 PG

tringat aku menara Pisa..

12 Disember 2009 9:21 PG

Teringatkn menara Pisa? Pernah ke Itali ke?

12 Disember 2009 1:14 PTG

nnt nk pegi tgk la menara condong ni..hehehe

12 Disember 2009 9:53 PTG

Kapan ya Saya bisa melancong ke sana. Salam hangat dari blogger Indonesia.

13 Disember 2009 12:35 PG

@Iza

Testing..

Gua pernah sampai situ sekali aje. Dengar cerita, asalnya memang tegak, tapi mungkin faktor tanah, jadi condong. Besar sangat kut tangki airnya.

13 Disember 2009 12:37 PG

@mello

mai la...dialu-alukan...

13 Disember 2009 12:42 PG

@Bengblog

Berkunjung la ke Malaysia, ada banyak tempat2 menarik yg boleh dikunjungi...

13 Disember 2009 1:02 PG

tersenget sebentar melihat keindahan menara condong ini...

13 Disember 2009 2:22 PG

@KayZ

baik2...jgn senget lama2 sgt...

13 Disember 2009 4:09 PTG

iyep!! aku budak teluk intan..
bangganye~~
hahahaha..
dulu menara condong ni x buka utk og ramai..
2-3 thn ni je diorg benarkan org
luar dtg.. then, ada yg salah guna...
baling syiling la, buat hajat.. mntak no ekor..
bla... bla..

gerbang malam ~ jemput la dtg..
promote2!!

13 Disember 2009 4:18 PTG

@p3perak

Ya ka....tgl kat area mana? aku tgl kt jln changkat jong....

p3perak ni peniaga ka @ pengunjung gerbang mlm? mahal jgk la kat situ. Dah 2 malam pi servey harga...xtau pulak kot2 baru buka, harga pon mahal.

13 Disember 2009 7:30 PTG

semalam gi kenduri kt teluk intan, sempat gak gi amik gmbr kt menara condong tu. tp pegi siang x nmpk lah lampu2 segala tu...

13 Disember 2009 8:16 PTG

@Yanmie


Dekat la tu dgn kg Selabak. Ooo...kelmarin (Sabtu) ada pasar malam kat situ...

wahidah
29 Januari 2011 7:31 PTG

hi bloggers
saye orang teluk intn jugak
kami sedang wat thesis berkenaan teluk intan..

sila jadi follower kami di blog ni..

http://preciuostelukintan.blogspot.com

LIKE page kami di FB
http://www.facebook.com/pages/Sparkling-Teluk-Intan/174368295917300

THANKSS
bantuan anda sume amat saya hargai <3

30 Januari 2011 11:38 PG

@wahidah
Owh, ya ka?
InsyaAllah.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved