Sekadar Rehatkan Minda...(1)

on Rabu, Oktober 28, 2009



PUKUL BERAPA BUKA?

Pada suatu tengah malam telepon di rumah seorang pustakawan berdering.
"Pukul berapa perpustakaan akan di buka?" seorang pemuda di hujung talian bertanya.
"Jam 9 pagi encik, apa hal yang penting sangat encik menelifon saya tengah malam buta nie?" tanya pustakawan tadi.
"Tak boleh buka awal lagi ke?" pemuda itu bertanya lagi dengan nada kecewa..
"TIDAK, tidak akan dibuka sebelum pukul 9!" si pustakawan menjawab dengan nada yang tin gg i.
"Penting sangat ke sampai encik tidak boleh tun gg u sampai pukul 9 pagi untuk masuk?".
"Siapa kata saya mau masuk?" kata pemuda itu kesal,
"SAYA MAU KELUAR!"

Membaca, jambatan ilmu.
Tidak rugi sekiranya kita membaca kerana dgn membaca, kita dapat mengisi masa lapang yang terluang di samping mendapat info berguna. Kita juga tidak akan rugi sekiranya kita berkongsi ilmu yang bermanfaat dgn orang lain kerana ilmu kita akan bertambah dan mendapat pahala dari Allah, InsyaAllah.
Ranking: 5

6 comments

29 Oktober 2009 3:37 PG

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini.

Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

29 Oktober 2009 8:02 PG

Wa'alaikummussalam, thanks atas pujian dan sokongan.

29 Oktober 2009 12:49 PTG

dahsyat btlla..membaca pun smpai xsedar perpustakaan dh tutp..hehe

29 Oktober 2009 12:53 PTG

Dia membaca ke dia tertidur...???

29 Oktober 2009 3:32 PTG

membaca satu attitude yg baik..

mampu mengelakkan penyakit pelupa di kala usia menjelang maghrib nanti.

ngee!

29 Oktober 2009 4:31 PTG

Ya..betul..betul..betul..
tapi tak semua orang suka membaca.
Nak tau kenapa?
Krn ayat yg meleret-leret tapi isinya sikit je atau tiada langsung...
Thanks krn sudi luangkan masa utk bagi komen.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved