Teratak Usang Bebas Malware

on Ahad, Mei 08, 2011

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.
Virus memang sentiasa ditakuti oleh pengguna internet terutamanya blogger. Dua tiga hari yang lepas, antivirus yang aku gunakan dapat mengesan beberapa blog yang diserang virus dan ada blog yang langsung tidak dapat dibuka. Blog yang masih boleh dibuka tetapi dikesan mempunyai virus adalah link dari Gengblogger.com

Hari ini, aku dapat tahu dari Pena Digital bahaya Teratak Usang diserang Malware berasal dari Linkbuildingexperts.co.uk. Terima kasih di atas info tersebut. Dengan seberapa segera aku telah membuang link tersebut bagi mengelakkan sebarang kesulitan. Tak semua antivirus dapat mengesan virus yang ada.

Alhamdulillah setelah aku check kembali dengan Google Webmaster, blog Teratak Usang sudah bebas Malware. Jadi jangan takut untuk ke Teratak Usang. Jika masih ada virus yang berkeliaran, jangan segan untuk bagitau supaya masalah tersebut dapat diatasi.
Terima kasih.
Ranking: 5

21 comments

8 Mei 2011 11:23 PG

kalau dah terkena...menyusah kan juga .sbb kwn2 tak berani nak msk blog

8 Mei 2011 12:27 PTG

Masih ada hacker yg menghantar scrip ke blog? Mmg x patut kan?

8 Mei 2011 12:49 PTG

takut jugak pasal virus nih. oo kalau nak tau blog ada virus ke x, kena masuk google webmaster ek.

8 Mei 2011 1:03 PTG

alhamdulillah...syukur...
jgn sampai kena godam sudah..payah nak menolongnya..

8 Mei 2011 4:44 PTG

fuh...ok..x takut dh..xD

8 Mei 2011 6:17 PTG

salam..
tahniah..bebas dah ye..?
saya pun ada link ke sana (geng blogger)juga nih..
nak kena periksa juga..

8 Mei 2011 6:52 PTG

@Lydia Miza(Aidyl Azim)
Betul tu..

@sop
Dunia internet tak pernah sepi dr virus..

@eiela
ya, itulah satu-satunya cara yg disediakan oleh Google...try la..

@MDHAFiZ.NET
Ya, Syukur, Alhamdulillah.
ya ka? kalau kena godam, tamat la riwayat Teratak Usang..

@black_mel
hehe...

@zulkbo
W'salam.
Terima kasih...yup.
Saya langsung tak boleh nk buka Geng blogger sbb kena block.

8 Mei 2011 11:34 PTG

Salam Iza..Alhamdullilah takde malware....

kena pasti kan AV kit akuat ngan kena ada soft anti malwarebytes...selamat nak surfing...:)

9 Mei 2011 8:21 PG

blogspot masih kepunyaan google.jadi takdela risau sangat.hehe kalau pakai hosting.leh maki org wat hosting tu ..

9 Mei 2011 8:34 PG

makin byk lak malware ni sepah2..

9 Mei 2011 4:36 PTG

@Nine
W'salam..
Ya, syukur sgt2..
Balik kg hari tu baru je pasang AV..

@pawaka19
hehe..

@Khidhir
Ya la kn...

10 Mei 2011 9:13 PTG

ok bebas... takda perasan lah pulak...sebab pakai firefox.. kalau google chrome.. mungkin boleh detect ada malware... huhu

10 Mei 2011 9:17 PTG

@zik
Sama la, pakai musang ekor berapi jgk. Blogger lain bagitau..

12 Mei 2011 7:52 PTG

Alhamdulillah... sama2 le kita bantu-membantu. Betul kata MdHafiz jangan kena godam dahlah...

Kalau ada sape-sape yg boleh buat entry ni bagus jugak "tips selamat dari digodam"...

12 Mei 2011 8:30 PTG

pengalaman ngeri buat blogger jika blog mereka diserang Malware...

12 Mei 2011 9:21 PTG

@PD
Ya, Alhamdulillah...
Hmmm, bagus jgk kan tajuk tu.

@Nadri
Betul tu...
trafik pun jatuh merudum..

12 Mei 2011 10:09 PTG

owh..nasib baik cepat diubati...kadang2 bila kes serius, ramai yg kena...google webmaster pun ambil masa lama juga nak clearkan blog kita.

12 Mei 2011 11:03 PTG

@Kujie
Ooo..terima kasih atas penerangan di atas.

16 Mei 2011 9:30 PG

kalau pakai blogspot ni saya xder pengalaman nk buang virus, tapi kalau bg pengguna WP, banyak plugin yg boleh digunakan utk elak virus..
tapi pa2pun..semuanya selamat alhamdulillah..semoga akak akan terus berkarya dan bebas dari virus..=)

25 Disember 2011 2:42 PG

saya baru terkena malware! cari solution terjumpa lak article ni. alhamdulillah berjaya dibuang. malware berjangkit dari list follower. nak kena hati2 skg ni bila letak link..

21 September 2012 10:49 PG

Ini yang paling ditakuti oleh seorg blogger.
Banyak juga tip2 di teratakusan.com.

Tahniah Kak Iza.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved