Hidup Seorang Blogger | Berat Badan Unggul

on Selasa, Ogos 17, 2010

Salam...

Apabila membaca permulaan tajuk, rasa gerun pun menyerang. Awal-awal dah nak mengaku kalah dalam Contest Hidup Seorang Blogger anjuran Denaihati.com. Mana tak nya? Bila tengok top 10 kebanyakkannya dimonopoli oleh blog dot com dan hanya 2 blog blogspot iaitu KB Mall Runtuh dan Sharinginfoz. Tahniah kerana berjaya menyelitkan diri antara blog dot com. Kebanyakkannya dan hampir keseluruhannya adalah peserta lelaki. I'm surrender. Lagipun, rasa macam tak sempat nak mengarang dan publish kerana aku akan dihantar pulang ke kampung dalam tempoh seminggu lagi. Rasa berat hati nak tinggalkan rumah.


Kembali ke tajuk asal. Bulan Ramadhan adalah bulan yang terbaik untuk menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan unggul. Jadi, pada sesiapa yang merasakan dirinya extra gemuk atau over buncit, jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk menurunkan berat badan. Peringatan ini juga ditujukan untuk diri sendiri yang sentiasa melepak di depan laptop yang akhirnya telah menambahkan berat badan sedia ada. Alhamdulillah, dulu nak sangat kenaikan berat badan dan sekarang sudah tercapai. Usaha seterusnya adalah mengekalkannya, tak lebih dan tak kurang.

Siapa yang tak nak berat badan unggul? Berat badan unggul membuatkan anda kelihatan segak/ cantik, rasa sihat dan bertenaga juda aktif dan langsing.

INFO: Jika ukuran pinggang lebih besar dari pinggul, risiko untuk mendapat penyakit diabetis adalah tinggi. Diabetis juga dikaitkan dengan berat badan berlebihan terutamanya yang mempunyai lemak di sekitar perut.

Pinggang-Pinggul
- Ukur pinggang di bahagian paling ramping. Jika bermasalah, ukurnya di paras pusat.
- Ukur pinggul di bahagian paling besar/lebar.

Perempuan : kurang dari 0.8
Lelaki : kurang dari 0.9

Sekiranya BMI melebihi tahap berat badan unggul, kawal berat badan dengan mengamalkan pemakanan sihat digabungkan dengan senaman yang teratur.

Apakah pemakanan yang sihat?
1. Makanan dari pelbagai jenis kumpulan bijirin, kekacang, ikan, ayam, buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Makan berserat (fibre) lebihkan.

3. Kurangkan makan berlemak dan berkalori tinggi, elakkan makanan bergoreng.

4. Kurangkan gula dan elakkan minuman ringan, kordial, biskut, kek, makanan pencuci mulut dan jem.

5. Makan ikut peringkat umur dan aktiviti.

6. Makan ikut masa dan elakkan snek di antara masa makan.

Nampak mudah tapi terlalu sukar untuk dilaksanakan terutamanya semasa kita kelaparan. Makanan nampak menarik dan sedap untuk dimakan. Jadi, kita kurang mengambil kira cara pemakanan sihat. Yang penting perut kenyang. Ramai yang mengikut kata hati dan perut. Tanpa dapat dikata, tepuk dada tanya selera. Akhirnya laju saja jarum penimbang bergerak ke kanan. Salah siapa? Makanan juga.

Bila dah kekenyangan, jangan lupa bersenam. Jom bersenam mengikut formula FIT.

F (Frekuensi/ kekerapan)
Sekurang-kurangnya 3 kali seminggu seperti berjalan laju, jogging, berbasikal, berenang, senamrobik atau bermain badminton.

I (Intensiti)
Keupayaan untuk bersenam. Jika sesak nafas bermakna anda melakukan senaman melebihi had keupayaan badan.

T (Tempoh masa)
Berapa lama yang diperuntukkan untuk bersenam? Luangkan 15-20 minit.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia.
Ranking: 5

12 comments

17 Ogos 2010 6:34 PTG

wahhh, sgt berguna utk diri yg mokmok neh. hehe

17 Ogos 2010 11:39 PTG

@Poyaty
Gemuk ke? slim je tgk....

17 Ogos 2010 11:52 PTG

waa...smkin smgt nk diet neh!hee...thnks sis!

18 Ogos 2010 5:58 PG

@echah mashuri
cayok...jom..jom..sama2 kita berdiet.

18 Ogos 2010 6:21 PG

waahhh...info berguna utk yg nak diet
raya nanti jgn cover makan double triple dah...hehe

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

18 Ogos 2010 6:41 PG

tapi kan kak, bulan puasa la bulan gemuk..sbb makan mmg xhingat.lagi2 time beli kat bazar..adeeh~

18 Ogos 2010 7:34 PG

salam..
alahai..dah unggul
pun..hubby mesti sayang
punya kan?selamat berjaya
pesaing kita ni..

18 Ogos 2010 7:47 PG

@Dark Half
Belum raya pun dah makan double triple...tak nak membazir la katakan...hehe.

@att
Abis tu, masa mana nk diet ni?

@zulkbo
W'salam...
Unggul ke?hehe....sapa tak syg bini? InsyaAllah, sama2 kita bersaing.

18 Ogos 2010 12:10 PTG

makan makanan seimbang, senaman mencukupi dan tidor eheh...mesti ok sihat saja..

18 Ogos 2010 2:55 PTG

@Blog.Syarih
ohoo....tidur tak lupa ye....InsyaAllah.

18 Ogos 2010 11:29 PTG

haha..ntah la..sy pun konfius nih..hahaha

19 Ogos 2010 7:22 PG

@att
Diet la sepanjang masa kalau boleh...

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved