Cara Atasi Spam

on Khamis, November 15, 2012

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.

Sekali taip post, idea datang bertalu tapi kekangan masa membataskan segalanya. Sudah lama tak buka blog. Apabila sudah buka, hati mula resah. Alexa sudah naik melambung, visitor dan komen mula berkurangan dan komen spam bertambah setiap hari.


Jenuh delate dalam email dan ruangan spam dalam blog. Ada caranya tak bagaimana nak atasi komen spam yang melimpah-ruah tu?
Ranking: 5

12 comments

15 November 2012 1:30 PG

kalau guna blogspot bukan ke automatik spam filter tu akan sekat dan letak dalam folder spam untuk komen spam tu sebab selama sy gunakan blogspot ni tak pernah terganggu dengan komen2 spam tu..select all pehtu terus delete je..

15 November 2012 5:43 PTG

Kurang mahir dengan pengunaan blogspot ini sebab saya mengunakan WordPress boleh pasang plugin anti spammer.

16 November 2012 2:04 PG

@pipoq

Salam..
saya setuju sangat
dengan pandangan anda

16 November 2012 11:13 PG

@Zulkbo zulkboCom
W'salam...
Ya, macam tu la saya delate sampai habis. Kadang tu bosan tengok spam dalam email dan folder spam.Seminggu tak jengok blog, ribu-riban spam yg ada..

16 November 2012 11:13 PG

@akubiomed
Terima kasih atas komen anda.. :)

17 November 2012 12:27 PG

jenuh jugak tu nk delete satu2..

20 November 2012 1:12 PG

Nak kena ubah setting di bahagian Comment tu. (Manage Blog -> Setting -> Comments.)

Nak kena buat restriction sikit kot.

21 November 2012 10:31 PTG

Nk tolg tp kurang mahir pasal blogspot..kalau WP guna plugin jer..

23 November 2012 4:35 PTG

Selalu je kena dengan komen spam macam ni. Mula-mula ni, suka juga tengok komen spam, sebab bilangannya sikit, tapi kalau banyak jenuh juga ye.

23 November 2012 9:33 PTG

tak pernah pulak ade komen...spam komen pun takde, bru tgh belajar nk jdi blogger

1 Disember 2012 4:48 PG

Pegi dashboard and setting comment tu set/aktifkan wod verify tu

1 Disember 2012 7:27 PG

@Berita Terbaru
Kalau aktifkan, rasa macam menyusahkan pengomen la pulak..

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved