Contest Terjah Dan Geledah

on Khamis, Disember 09, 2010

Assalamualaikum,
Salam 1 Dunia.

Sebelum aku bertolak balik ke kampung keesokkan harinya, hari ni tanpa melepaskan peluang yang ada, nak juga aku menulis entry dan join Contes Terjah Dan Geledah di Tahun Baru Maal Hijrah anjuran Mak Lagenda Mahsuri. Siapa yang tak kenal Mak yang setiap pagi mengeledah cerok dapur blog mencari breakfast? Kalau belum kenal lagi, Jom terjah DI SINI atau klik banner di bawah.


Sebelum Iza meneruskan dengan analisis yang dibuat, Iza minta maaf jika ada salah dan silap dalam membuat analisis tersebut. Pada sesiapa yang lebih arif dalam SEO ini, diharap dapat sama-sama membantu dengan meninggalkan komen di bawah. Terima kasih.

Blog Lagenda Mahsuri milik mak berada di nombor 7 dalam page pertama (11.15 pagi, 9 Disember 2010). Syabas mak kerana berjaya berada di page pertama. Oleh kerana mak benarkan untuk menggeledah blog mak, akan ku cuba sedaya upaya melihat SEO blog mak walaupun aku masih belajar selok belok serba sedikit tentang SEO. Sememangnya aku bukanlah pakar dalam bidang tersebut, jauh sekali untuk membuat rumusan terperinci.

Klik untuk tumbesaran.


Dengan keizinan, blog mak bertepatan dengan SEO iaitu, masih ringan kerana sizenya dibawah 100KB, dan mudah untuk loading. Jika KBnya dikurangkan lagi, lagi bertambah baik kerana kebanyakkan visitor adalah pengguna broadband.

Klik untuk tumbesaran
Jika dilihat dari alexa dan Page Rank, blog mak masih 0/10. Bersabar ye mak, InsyaAllah, tak lama lagi naik la PR tu. Usaha dan tawakal tangga kejayaan. Alexa traffic Rank blog mak adalah sebanyak 212,671. Jumlah ini akan turun sekiranya trafik blog mak semakin bertambah dari hari ke hari.

Klik untuk tumbesaran

Analisis dari SEO Centro Meta Analyzer menunjukkan blog mak dalam Markup Validation Service mempunyai 8 kesalahan dan 5 amaran. Tetapi mak jangan risau kerana kadang-kala kesalahan atau amaran tersebut hanyalah masalah yang kecil. Iza sendiri tidak dapat mengatasi masalah tersebut sepenuhnya. Dengan menggunakan backlink checker, blog mak mempunyai sebanyak 1732 total backlink. Banyak tu, tahniah kerana aktif meninggalkan komen. Salah satu cara untuk meningkatkan PR juga adalah meninggalkan komen di blog yang PRnya mantap.

Usaha menelanjangkan blog Mak.

Dalam pemerhatian Iza, blog mak sudah cantik dan menarik ditambah dengan bahasa yang mesra, background yang memikat dan menambat hatiku selamanya, cuma...(ada cuma pula), bentuk penulisan mak, maksud Iza ejaannya. Gaya penulisan dah ok tetapi ejaan seelok-eloknya ditulis penuh. Contohnya "hidup" ditulis "idup". Jika mak berhasrat untuk spider google merayap ke blog mak lebih meluas, janganlah gunakan bahasa singkatan atau bahasa sms. Sayang sekiranya blog mak sudah terindeks tetapi spider google tak dapat nak crawl dan mengesan keyword yang dicari. Itulah serba sedikit rumusan yang dapat Iza simpulkan mengenai SEO dalam blog Mak.

Tiga entry yang paling Iza suka dalam Lagenda Mahsuri.com adalah:
1. Siapa Nak 2 Tiket Percuma Ke Petrosains?
2. Keluaran Terbaru Proton: Tuah, Jebat, Lekir Dan Lekiu, Mana Pilihan Hati? Alih-alih Exora Dan Inspira Ajelah..
3. Projek Balas Dendam!

Kalau Iza menang hadian utama, Iza nak cash. Boleh mak?

Iza nak Tag
Ellen
J.M.R
Mashimaro

Tarikh tutup contest adalah pada 21 Disember 2010 jam 11.59 p.m. Pada sesiapa yang berminat untuk join dan memeriahkan contest, boleh klik banner di atas.
Sekian,
Assalamualaikum.





Ranking: 5

19 comments

9 Disember 2010 5:05 PTG

Salam..hihihi.

Tuan guru besar dtg untuk memeriksa kerja umah anak muridnya.

Done! Mak dah check. Everthing dah complete. Thanks atas pandangan iza dan menjoinkan diri dlm contest ini.

Kita sama2 tunggu keputusannya nnt ye.

9 Disember 2010 5:05 PTG

wow..analisis yang menarik..siap kn tag lg nih...heheh...nnt aku try curi masa buatkn cntest ni gk ye..:-)

9 Disember 2010 8:52 PTG

Mantop ler..huhu..selamat berjaya...:)

9 Disember 2010 8:59 PTG

wah!!! bestnya kalau dapat pr tinggi hehe..

jemput datang sini yer hehe

9 Disember 2010 10:54 PTG

Assalaamu'alaikum...
kunjungan perdana dari bandung,

saya suka sekali dengan tampilan blog ini yang sangat menarik...

Saya ucapkan SELAMAT TAHUN BARU HIJRIYYAH...

salam kenal dari bandung
sudilah kitanya untuk berkunjung ke rumah virtual saya,
terima kasih :-)

10 Disember 2010 10:59 PG

@Lagenda
W'salam.
Ok, terima kasih tuan guru besar..

@J.M.R
Boleh la..
Ok,jln lupa karang n3.

@ASSOYFINGER67
hehe....terima kasih.

@suka_haha
Memang best, sapa yg tak nak kan?

@Fir'aun NgebLoG
W'salam...
Selamat datang ke Malaysia. jauhnya merantau..
Terima kasih. Salam Maal hijrah.
Terima kasih juga atas jemputan.nanti akan saya ziarah kenalan di sana.

10 Disember 2010 12:27 PTG

ada lagi contest aku jumpa.. wah bulan 12 nie penuh ngan kontest la.. aku nak join ke tak nie. aku bukan reti sangat nak check web org nie.

10 Disember 2010 7:02 PTG

wow best nak kena jenguk jugak blog mak tu :D

10 Disember 2010 9:19 PTG

good luck Iza.. :)

10 Disember 2010 9:35 PTG

Pergh ~ sampai bandung menerjah ke sini.. hehe.. apapapun.. good luck kak ^_^

11 Disember 2010 11:04 PTG

@Anwar Osman
Memang banyak contest sekarang ni, tak menang tangan nak join semua.

@etomyam
Jom la jengok, apa yg ada di sana.

@donny
Thanks..

@Aretikz
A'a, rupanya ada jgk pembaca dari negara jiran kita,bandung. Thanks...

13 Disember 2010 9:21 PTG

phuiyoo siap ada analisi tuh kak... terbaik.. nie ada harapan tuh...

14 Disember 2010 11:19 PG

Very the detail la.. pasti menang ni..
ALL IN ONE

15 Disember 2010 10:53 PTG

wah. pandai buat analisis blog. bagus2. mak skrg dh makin vogue. cayalah.

15 Disember 2010 11:46 PTG

@Zikri Husaini.
Analisis simple je zikr...
InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada lah.

@nur
InsyaAllah, harap2 gitu lah..

@RedBoys
Boleh la sikit-sikit. Ya la, memang pun...hehe..

16 Disember 2010 2:37 PG

salam...
steady..kajian yang
mantop..semoga berjaya
menjadi pemenangnya

25 Disember 2010 11:27 PTG

Wah hebt sudah boleh buat ulasan blog.

Lepas ni jadi pengulas sukan pulak :-)

26 Disember 2010 3:17 PG

Tahniah ya sis...Pemenang bagi kontest ni..hehe

26 Disember 2010 3:58 PTG

@zulkbo
W'salam...
Terima kasih...

@akubiomed
Tak la sehebat otai2 yg pakar SEO. ulasan sikit je ni...
Alamak!! kurang berpengalaman dlm sukan. Contact Hasbullah Awang je lah...

@Ellen
Terima kasih...
Tahniah jgk utk Ellen.

Catat Ulasan

Terima kasih kerana mengunjungi Teratak Usang serta meninggalkan komen di sini

 
© TERATAK USANG All Rights Reserved